Samandağ’da rezerv alan toplantısı: ‘Kimsenin mülküne el konulamaz’

Posted by

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY – Hatay’ın Samandağ ilçesinde rezerv alan uygulaması ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen’in katılımıyla Samandağ Belediye Binası’nda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Samandağ Atatürk Mahallesi’nde ev ve işyerlerinin bulunduğu parsel 23 Ağustos 2023 tarihinde rezerv alan ilan edildi. Bu durumdan dört gün önce telefonlarına gelen mesajla haberi olan Samandağlılar, basın açıklaması yaparak rezerv alan uygulamasına tepki gösterdi.

Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen ve Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ın katılımıyla Samandağ Belediye Binası’nda rezerv alan konusunda halkı bilgilendirme amacıyla toplantı düzenledi.

REFİK ERYILMAZ: PROVOKE EDİYORLAR

Felaketin çok geniş bir noktada olduğunu ve sorunların çözümü noktasında organizasyon sorunu konusunda sıkıntılar yaşanabileceğini vurgulayan Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz “Bundan sonra ne yapabiliriz, hâlâ çadırda konteynerde yaşayan insanlarımızın sorunlarına nasıl çare oluruz bunu düşünüyoruz. Biz bu toplantıyı daha önce yapmak istedik ama Sayın Bakanımız yoğundu, bir türlü bir araya gelemedik. O arada da bazı provokatörler toplumu provoke etmeye çalıştı. Biz zamanında bilgilendirme yapamadık, o konuda hatalıyız. Ne bizim ne de Sayın Bakanımızın, vatandaşımızın anayasal güvence hakkına el uzatma gibi bir derdi yok. Kanun da buna müsaade etmez” diye konuştu.

GÜRGEN: BURADAKİ İNSANLARIN YERİNE BAŞKASI GELMEYECEK

Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde yıkımın boyutunun büyük olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen, “Defne’de 4 bin 500, Kırıkhan’da 5 bin 700, Samandağ’da 8 bin konut yapılması gerekiyor. Zemin+4 kat olarak yapılacak. Kırıkhan’da kırılmayan iki tane fay hattı var. Bunu da düşünerek, sağlam binalar yapmaya çabalıyoruz. Samandağ’da yıkım büyük. Bizim arzumuz yerinde dönüşüm. Projeyi size anlatacağım, istemezseniz yapmayacağız. Herkes hakkını alacak şekilde proje tasarlıyoruz. Buradaki insanları al götür yerine başka insanları getir olmayacak. Hiçbir zaman yapmadık, bunlar neden soruluyor bilmiyorum” şeklinde konuştu.

‘SÖYLENTİLER BİZİ ÜZÜYOR’

İnsanların mülksüzleştirileceğini, rant oluşturulduğuna dair yazılar yazıldığını, bu söylentilerin kendilerini üzdüğünü dile getiren Gürgen, şöyle konuştu:

“Biz kamu yararını düşünürüz. Projeyi yapabilmemiz için para harcamamız, tam yetki lazım. Bu yüzden rezerv alan yaptık. Rezerv alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yetki vermek demek. Kimsenin malına el koymayız. Daha önce Suriyeli getirilecek deniliyordu şimdi de Gazzeli getirilecek deniliyor. İzmir Bayraklı da Hatay gibiydi. Yedi bölge rezerv alanı ilan edildi, 1790 konut yapıldı. Burada başkasına satılan ev, işyeri var mı? Elazığ depreminde hasarlıları yıktık, yenilerinin anahtarlarını teslim ettik.”

HABİP YAPAR: MÜLK SAHİPLERİ KATILMADI

Rezerv alanı içinde iki tane taşınmazı olan Habip Yapar, mülk sahiplerinin toplantıyı protesto ettiğini, katılmadığını belirtti.

Toplantıya mülk sahiplerinin değil, meclis üyeleri ve Refik Eryılmaz’a yakın kişilerin katıldığını iddia eden Yapar, “Dün zabıta ekibinden biri geldi, toplantıyı söyledi ama biz mülk sahipleri direkt çağrılmadık. Bu toplantının göstermelik olduğunu biliyorduk ve protesto ettik, hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Göstermelik toplantılarla verilecek sözlere değil, yazılı belgelerle kararın iptalini görene kadar hak arama mücadelemize devam ediyoruz” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir