Kuryeler ayda ne 100 ne de 150 bin TL kazanıyor: Gerçek bambaşka çıktı

Mesut Çeki’ye göre, kuryelik aslında tek bir meslek değil, farklı türleri olan bir iş dalıdır. Medyada bahsedilen kuryelik, kendi şahıs şirketini kurarak, platform şirketleriyle sözleşme imzalayan “esnaf kuryelik” türüdür.

Bu kuryeler, bağımsız çalıştıkları belirtilerek cazip gösterilse de, tüm giderleri kendi cebinden karşılamak zorundadır. Motosiklet, ekipman, benzin, Bağkur gibi masraflar, kuryenin üzerine yüklenir. Ayrıca, kuryeler, işçi haklarından yoksundur ve sabit bir maaş garantisi yoktur. Kazançları, teslim ettikleri paket sayısına göre değişir.

RİSKLİ ÇALIŞMA KOŞULLARINA DEĞİNDİ

Milli Gazete’de yer alan habere göre, Kuryelerin çalışma süreleri, 12-14 saatten uzun olabilmektedir. İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi 45 saatle sınırlıyken, “esnaf kuryeler” haftada 72 saatten fazla çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu durum, onların fiziksel ve mental olarak yıpranmasına neden olur. Ayrıca, çalışma koşulları nedeniyle sık sık kazalar yaşanmakta ve uzun süreli stres, meslek hastalıklarına yol açmaktadır.

GERÇEKLER GİZLENİYOR

Medya ve sosyal medya fenomenleri, kuryelik mesleğini genellikle kazançlı ve çekici bir alternatif olarak sunmaktadır. Ancak, bu reklamlar, kuryelerin brüt kazançlarını şişirerek gerçek kazançları gizlemektedir.

‘ASGARİ ÜCRETİN BİRAZ ÜSTÜNDE BİR GELİR’

Kuryeler, yüksek giderleri çıktıktan sonra, asgari ücretin biraz üzerinde bir gelir elde edebilmektedirler. Çeki, bu tür haberlerin, geçim sıkıntısı çeken kişileri yanlış yönlendirdiğini ve kazançlarla ilgili gerçekleri göz ardı ettiğini vurgulamaktadır.

‘KURYELER, 100 BİN TL KAZANMIYOR’

Kuryeler, geçinebilecek bir maaş elde edebilmek için günde 12-14 saat çalışmak zorunda kalmaktadır. Giderleri çıktıktan sonra, ellerine geçen para, asgari ücretin çok biraz üstü bir miktar olmaktadır. Çeki, bu durumu, kuryelerin karşılaştığı büyük zorlukları gözler önüne sererek “Kuryeler ne 100, ne 120 ne de 150 bin TL kazanıyorlar” sözleriyle ifade etmektedir.

Birçok kurye, kazandıkları paranın büyük kısmını giderlere harcamaktadır. Sağlıkları da, yoğun çalışma koşulları ve kaza riski nedeniyle tehlikeye girmektedir. Bir kurye, motosikletinin sepetine yazdığı “Herkes kazandığımız parayı konuşuyor ama kaybedilen gençliğimizi soran yok” notuyla, bu mesleğin getirdiği bedelleri acı bir şekilde özetlemiştir.

Kuryeler, işsizlik ve hayat pahalılığı nedeniyle bu mesleği seçmek zorunda kalmaktadır.
Kuryelik, görünüşte cazip bir iş olarak sunulsa da, gerçekte büyük zorluklarla dolu ve çoğu zaman düşük kazançlarla karşılaşılmaktadır.

Related Posts

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …

Passolig’le maçlara gidecekler dikkat! Yeni karar açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2025-2026 sezonuyla birlikte Passolig uygulamasında artık çipli sisteme geçildiğini ifade tti. Taraftarların Süper Lig ile 1. Lig maçlarına çipli T.C. kimlik kartlarıyla giriş yapabileceğini duyurdu. ELEKTRONİK BİLET …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Bir ülke daha dijital para için düğme bastı

Pakistan, dijital para için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor.