Zenginler ikinci vatandaşlık peşinde

Ali Can POLAT

Dünyada özellikle servet sahiplerinin başka ülkelerden vatandaşlık alma talebi her geçen gün artıyor. Bu sektörün önemli danışmanlık şirketlerinden Hanley&Partners Türkiye verilerine göre, Türkler en fazla başka bir vatandaşlık alan üçüncü millet konumunda. Geçen hafta Servet Koruma Semineri öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Henley&Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, “Bizim müşterilerimiz taşınmaz, daha çok ikinci bir vatandaşlıkla rahat seyahat için alırlar. Türkiye’de de vize krizi malum olduğu için yüksek gelirli kesimlerde bu talep yüksek. Türkiye’de de milyoner sayısı yüzde 45 arttı, dolayısıyla farklı vatandaşlık başvuruları da arttı. Öyle ki biz global şirketimizin Londra ofisi altında çalışırken artık ayrı bir ofis olarak konumlandırıldık” dedi.

B planı istiyorlar

Zenginlerin tüm dünyada bir alternatif vatandaşlık arayışında olduğunu aktaran Demirel, “Artık Avrupa’da bile alternatif vatandaşlık talebi arttı. Tüm dünyada bir B planı arayışı var. Türkiye vatandaşlığına da talep yüksek. Ekseriyetle Çin gibi Asya ülkelerinden talep alıyoruz. Burada önemli olan güvenli bir şekilde yapılması. Kara para, mafya gibi suç amaçlı vatandaşlıklara geçit verilmemesi. Tüm dünya önce güvenlik soruşturması yapıp sonra vatandaşlık verirken Türkiye maalesef önce vatandaşlık verip sonra güvenlik soruşturması yürütüyor” dedi. Vatandaşlık için danışmanlık veren şirketlerde bir standart olmadığını da aktaran Demirel şöyle konuştu:

“Örneğin biz bir başvuruyu şüpheli görüp o kişiye hizmet vermiyoruz ama her önüne gelen bu işi yaptığı için başka bir şirkete gidip vatandaşlık almak için gerekli prosedürleri tamamlayabiliyorlar.”

Daha iyi eğitim öne çıkıyor

Henley & Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Dominic Volek ise, “Müşterilerimiz daha iyi eğitim, iklim, sağlık koşulları, vergi avantajları ve ikinci veya üçüncü pasaport, vizesiz seyahat gibi çeşitli konular için bizimle iletişime geçiyorlar. 2024 yılına baktığımızda ise yüksek servete sahip bireylerin hareketi açısından rekor bir yıl oldu. Bu noktada covid öncesi döneme tekrar ulaştığını görüyoruz. Ülke tercihlerinde ise Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Hindistan, Vietnam, Çin, Singapur gibi ülkelere göç talebi oluyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Google ve Meta’yla başa çıkamadı: Ünlü teknoloji şirketi iflas etti

Reklam teknolojisi alanında 20 yıl önce yola çıkan Marin Software, dijital reklam devleriyle baş edemeyince iflas bayrağını çekti. Şirketin kalan varlıkları, Teksaslı milyarderin yatırım fonuna satılıyor.

Letonya sanayi üretiminde vites arttırdı

Letonya’nın sanayi üretimi Mayıs 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak Mayıs 2022’den bu yana en hızlı büyümesini kaydetti. Nisan ayında yüzde 1,9 olan artış oranı böylece iki katına çıkmış oldu. Letonya İstatistik Merkezi verilerine …

Merkez Bankası’ndan kredi açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını yayımladı. Ankete göre bankalar, yılın ikinci çeyreğinde işletmelere kullandırdıkları kredilerde genel olarak daha sıkı koşullar …

Yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar taşınan yolcu sayısı 100 milyonu geçti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hizmete alındığı 2009’dan bu yana yüksek hızlı tren (YHT) hatlarında taşınan yolcu sayısının 100 milyonu geçtiğini bildirdi.

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

Enflasyon sonrası bedelli askerlik de zamlandı: Yeni ücret belli oldu

Enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası memur ve emekli maaşlarının yanı sıra bedelli askerlik ücreti de değişti. Buna göre bedelli askerlik ücreti 243.013,44 TL’den 281.895 TL’ye yükseldi. Bedelli askerlik ücreti, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında …