Zenginler ikinci vatandaşlık peşinde

Ali Can POLAT

Dünyada özellikle servet sahiplerinin başka ülkelerden vatandaşlık alma talebi her geçen gün artıyor. Bu sektörün önemli danışmanlık şirketlerinden Hanley&Partners Türkiye verilerine göre, Türkler en fazla başka bir vatandaşlık alan üçüncü millet konumunda. Geçen hafta Servet Koruma Semineri öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Henley&Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, “Bizim müşterilerimiz taşınmaz, daha çok ikinci bir vatandaşlıkla rahat seyahat için alırlar. Türkiye’de de vize krizi malum olduğu için yüksek gelirli kesimlerde bu talep yüksek. Türkiye’de de milyoner sayısı yüzde 45 arttı, dolayısıyla farklı vatandaşlık başvuruları da arttı. Öyle ki biz global şirketimizin Londra ofisi altında çalışırken artık ayrı bir ofis olarak konumlandırıldık” dedi.

B planı istiyorlar

Zenginlerin tüm dünyada bir alternatif vatandaşlık arayışında olduğunu aktaran Demirel, “Artık Avrupa’da bile alternatif vatandaşlık talebi arttı. Tüm dünyada bir B planı arayışı var. Türkiye vatandaşlığına da talep yüksek. Ekseriyetle Çin gibi Asya ülkelerinden talep alıyoruz. Burada önemli olan güvenli bir şekilde yapılması. Kara para, mafya gibi suç amaçlı vatandaşlıklara geçit verilmemesi. Tüm dünya önce güvenlik soruşturması yapıp sonra vatandaşlık verirken Türkiye maalesef önce vatandaşlık verip sonra güvenlik soruşturması yürütüyor” dedi. Vatandaşlık için danışmanlık veren şirketlerde bir standart olmadığını da aktaran Demirel şöyle konuştu:

“Örneğin biz bir başvuruyu şüpheli görüp o kişiye hizmet vermiyoruz ama her önüne gelen bu işi yaptığı için başka bir şirkete gidip vatandaşlık almak için gerekli prosedürleri tamamlayabiliyorlar.”

Daha iyi eğitim öne çıkıyor

Henley & Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Dominic Volek ise, “Müşterilerimiz daha iyi eğitim, iklim, sağlık koşulları, vergi avantajları ve ikinci veya üçüncü pasaport, vizesiz seyahat gibi çeşitli konular için bizimle iletişime geçiyorlar. 2024 yılına baktığımızda ise yüksek servete sahip bireylerin hareketi açısından rekor bir yıl oldu. Bu noktada covid öncesi döneme tekrar ulaştığını görüyoruz. Ülke tercihlerinde ise Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Hindistan, Vietnam, Çin, Singapur gibi ülkelere göç talebi oluyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Ticaret Bakanı Bolat, ABD’li mevkidaşı ile görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Jamieson Greer ile Türkiye ve ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çevrimiçi görüşme gerçekleştirdi.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.

Mevduat faizinde yeni rekor: 1 Milyon TL’nin getirisi fırladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta politika faizini artırmasından sonra, bankalar arası rekabet yeniden hız kazandı. Haftanın son işlem gününde, bazı bankalarda mevduat faizleri yüzde 52 seviyesine kadar yükseldi. 32 günlük vadede 1 milyon TL’nin getirisi de belli oldu.

MASAK: Türkiye kara para ağına sürüklenmiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) “Türkiye kara para ağına sürükleniyor” iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Türkiye’nin kara para ile mücadelede uluslararası standartları karşıladığına dikkat çekildi. MASAK, POS cihazları üzerinden suç gelirlerinin aklanmasını engellemek amacıyla yeni tedbirler aldığını ve denetimlerin artırıldığını duyurdu.

Avrupa hisseleri, Çin-ABD ticaret gerginliğinin hafiflemesiyle yükseldi

ABD ile tarife restleşmesi içindeki Çin’in bazı yarı iletken kategorilerindeki ithal ürünlere getirdiği ek yüzde 125 vergiyi kaldırdığı öne sürüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir