Yaşıyoruz ama varolabiliyor muyuz?

Tarihi Camilerin Elektronik Cihazlarla Donatılması Tartışma Yaratıyor

Bazı şehirlerde, asırlık taş duvarlarına matkapla delikler açılarak monte edilen elektronik cihazlar, sağdan sola doğru kırmızı ışıklarla namaz vakitlerini gösteriyor. Bu cihazların maliyeti hayırseverler tarafından karşılanıyor ancak bu uygulama tartışmalara neden oluyor. Beş vakit ezan okunan yerlerde, herkesin elinde telefonlar varken bu tarz operasyonlara gerek olup olmadığı sorusu akıllara geliyor. Ecdad yadigarı camilerin bu modern uygulamalarla yara alması pek çok kişiyi rahatsız ediyor.

Özellikle Orta Anadolu’nun bir şehrinde, Selçuklu döneminden kalma bir camide, sadece plastik boncuk tesbihlerin yerde durmasını engellemek amacıyla ahşap sütuna çivi çakılmasıyla sütunun çatladığına tanık olundu. Başka bir şehirde ise asırlık bir caminin duvarına dikdörtgen şeklinde bir oyuk açılarak içine kalorifer radyatörü yerleştirilmişti.

Bu tür uygulamaların insanları tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya davet etmesi ve geçmişten dersler çıkarmaları gerektiğine vurgu yapılıyor. Kimlik ve kültürün korunması konusunda daha duyarlı olunması gerektiği belirtiliyor.

Çağımızın Yabancılaşma ve Kimlik Sorunu

Doğu Batı Arasında İslam adlı kitabında Aliya İzzetbegoviç, günümüzde şehirleşmenin insanları nasıl etkilediğine dikkat çekiyor. Şehirleşme ve modernleşme süreciyle insanların kimliklerinden uzaklaştığı ve dindarlık seviyelerinin düştüğü ifade ediliyor.

Hayatın içi boşaltıldığı ve yüzeysel bir yaşam tarzının benimsendiği vurgulanıyor. Herkesin birbirini taklit ettiği ve klişelere sıkışıldığı modern dünyada, değerlerin önemini yitirdiğine değiniliyor.

Şehrin kudurgan sesinin insanları sağır ettiği, insanların artık çoğu zaman birbirini anlamadığı belirtiliyor. Hayatın dili artık bilinmeyen bir yabancı dil haline gelmiş durumda ve insanlar duyduklarını anlamakta güçlük çekiyor.

Yeni binaların geniş pencerelerle kaplanmasının, insanları dışarıya bakar gibi yapma çabası olarak yorumlanmasıyla, günümüzdeki kimlik ve yabancılaşma sorunlarına dikkat çekiliyor.

Related Posts

AJet’in İran, Irak ve Ürdün uçuşları iptal edildi

AJet, İsrail’in İran’a yönelik saldırısının ardından İran, Irak ve Ürdün seferlerini 16 Haziran Pazartesi günü saat 06.00’ya kadar iptal etme kararı aldı.

Hükümet ilk teklifini bugün sunacak: İşçi beklemede

Yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan kamu sözleşmesinde hükümet ilk teklifini 3.5 ay sonra bugün verecek. İşçi tarafı teklifi düşük bulursa basın açıklamaları, mitinglere hazırlanıyor.

Taşkınlık yapan yolcuya 27 bin liralık ceza!

Ryanair, uçakta disiplinsiz davranış sergileyen yolculara 500 sterlin (yaklaşık 27 bin TL) para cezası uygulayacağını duyurdu.

Rusya’da enflasyon düşüşe geçti

Rusya’da yıllık enflasyon, Mayıs 2025’te ikinci ay üst üste yavaşlayarak yüzde 9,9’a düştü. Bu oran, son dört ayın en düşük seviyesi olarak kayda geçti ve Nisan’daki yüzde 10,2’lik orana göre bir düşüş yaşandığını gösteriyor. Ancak Rusya Merkez …

Kamu sigorta ve emeklilik şirketlerinin satın alma ve birleşme süreci tamamlandı

Türkiye Varlık Fonu, kamu sigorta ve emeklilik şirketlerinin satın alınarak Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik çatısı altında birleştirilmesiyle başlattığı kapsamlı dönüşüm sürecinin son aşamasını da başarıyla tamamladı.

Duyanlar kulaklarına inanamadı: Türkiye’de 450 milyar dolar yastık altında uyuyor!

Türkiye’nin yastık altındaki 4 bin 500 tonluk altın birikimi bulunuyor. Uzmanlar, 450 milyar dolarlık bu dev birikimin sisteme entegre edilmesiyle hem bireylerin hem de ülkenin kazanacağını belirtiyor. ULUSAL EKONOMİK GÜVENLİK Demaş A.Ş. Yönetim …