Yaşıyoruz ama varolabiliyor muyuz?

Tarihi Camilerin Elektronik Cihazlarla Donatılması Tartışma Yaratıyor

Bazı şehirlerde, asırlık taş duvarlarına matkapla delikler açılarak monte edilen elektronik cihazlar, sağdan sola doğru kırmızı ışıklarla namaz vakitlerini gösteriyor. Bu cihazların maliyeti hayırseverler tarafından karşılanıyor ancak bu uygulama tartışmalara neden oluyor. Beş vakit ezan okunan yerlerde, herkesin elinde telefonlar varken bu tarz operasyonlara gerek olup olmadığı sorusu akıllara geliyor. Ecdad yadigarı camilerin bu modern uygulamalarla yara alması pek çok kişiyi rahatsız ediyor.

Özellikle Orta Anadolu’nun bir şehrinde, Selçuklu döneminden kalma bir camide, sadece plastik boncuk tesbihlerin yerde durmasını engellemek amacıyla ahşap sütuna çivi çakılmasıyla sütunun çatladığına tanık olundu. Başka bir şehirde ise asırlık bir caminin duvarına dikdörtgen şeklinde bir oyuk açılarak içine kalorifer radyatörü yerleştirilmişti.

Bu tür uygulamaların insanları tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya davet etmesi ve geçmişten dersler çıkarmaları gerektiğine vurgu yapılıyor. Kimlik ve kültürün korunması konusunda daha duyarlı olunması gerektiği belirtiliyor.

Çağımızın Yabancılaşma ve Kimlik Sorunu

Doğu Batı Arasında İslam adlı kitabında Aliya İzzetbegoviç, günümüzde şehirleşmenin insanları nasıl etkilediğine dikkat çekiyor. Şehirleşme ve modernleşme süreciyle insanların kimliklerinden uzaklaştığı ve dindarlık seviyelerinin düştüğü ifade ediliyor.

Hayatın içi boşaltıldığı ve yüzeysel bir yaşam tarzının benimsendiği vurgulanıyor. Herkesin birbirini taklit ettiği ve klişelere sıkışıldığı modern dünyada, değerlerin önemini yitirdiğine değiniliyor.

Şehrin kudurgan sesinin insanları sağır ettiği, insanların artık çoğu zaman birbirini anlamadığı belirtiliyor. Hayatın dili artık bilinmeyen bir yabancı dil haline gelmiş durumda ve insanlar duyduklarını anlamakta güçlük çekiyor.

Yeni binaların geniş pencerelerle kaplanmasının, insanları dışarıya bakar gibi yapma çabası olarak yorumlanmasıyla, günümüzdeki kimlik ve yabancılaşma sorunlarına dikkat çekiliyor.

Related Posts

Trump, Musk’ı tehdit etti: Tesla hisseleri çakıldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Elon Musk’a yönelik sınır dışı tehdidi, Tesla hisselerinin sert düşmesine neden oldu. Hisselerde açılışta yüzde 6’yı aşkın düşüş yaşandı.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dron destekli denetimde 37 sürücüye 89 bin 632 lira ceza!

İl Jandarma Komutanlığının açıklamasına göre, güvenli trafik ortamının oluşturulması amacıyla Mersin Gişeleri Yol Kontrol Noktası’nda denetim yapıldı. Havadan dronla desteklenen uygulamada, 37 sürücünün trafik kurallarını ihlal ettikleri belirlendi …

Fahiş fiyatla mücadelede 289 işletmeye 114,7 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kurulun fahiş fiyat artışlarına karşı mücadelesini kararlılıkla ve etkin bir şekilde sürdürdüğü vurgulandı. Kurulun, 42. toplantısını 25 Haziran’da gerçekleştirdiği bildirilen açıklamada, “Toplantıda …

Ankara’da toplu taşıma için yeni uygulama: 1 Temmuz’dan itibaren başlıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1 Temmuz itibarıyla EGO’ya bağlı metro istasyonları ve otobüs ring hatları arasında yapılacak ilk aktarmaların ücretsiz olacağını duyurdu. Uygulama üç etapta hayata geçirilecek, toplam 44 güzergahta geçerli olacak.

Araç muayenede yeni döneme hazırlık

2027-2047 yıllarını kapsayan araç muayene hizmetleri ihalesini kazanan MOI Ortak Girişim Grubu, bu hizmetleri Turka markasıyla yürütecek. Grup, sistemi 15 Ağustos 2027’den itibaren devralacak.