Uyuşturucu baronlarını, şifreli telefona yüklenen ‘casus yazılım’ yaktı!

İstanbul Narkotik Polisi, geçen hafta önemli bir operasyon yaptı. Aralarında, uluslararası ölçekte uyuşturucu ticareti yapan Orhan Ünğan, İbrahim Kurtar, Recep Özyıldız ve Aydın Razaki’nin de olduğu 62 kişi yakalandı. Bu kişilerden 47’si tutuklandı. Uyuşturucu paraları ile 11 milyar liralık 200 gayrimenkul, 85 otomobil alan ve 30 şirket kuran kişilere yönelik operasyonun gerisinde ise dikkat çeken bir başka önemli operasyonun olduğu anlaşıldı.

İLK FRANSIZ POLİSİ FARK ETTİ
Fransa polisi, suç örgütlerinin lisansla çalışan şifreli cep telefonu EncroChat kullandığını tespit etti. Bu telefonlara yüklenen kriptolu yazışma uygulaması üzerinden görüşen kişilerin bu sayede, yakalanamadığı belirlendi. Fransız polisi, sunucudaki verileri kaydetti. Devam eden süreçte Fransa ve Hollanda polisi ortak bir ekip kurdu. Bu ekip, ‘Truva atı’ tipi biz yazılım geliştirdi. Bu yazılım, anılan sunucuya ve cep telefonlarına yüklendi.


Veysi Gündoğan’a SKY ECC’deki yazışmaları soruldu.

122 ÜLKEDEN 66 BİN KULLANICISI VARDI
Bu işlem sonrası 122 ülkeden, 66 bin 134 kullanıcı olan kriptolu mesajlaşma programındaki tüm yazışmalar ele geçirildi. Ele geçirilen bu veriler ilgili ülkeler ile paylaşıldı. EncroChat’taki yazışmaların ele geçirilmesinden sonra suç örgütleri bu kez SKY ECC kullanmaya başladı. Yine, kriptolu yazışma imkanı veren bu cihazdaki veriler de bir süre sonra polisin eline geçti. Geçen Cuma günü yapılan operasyon da ele geçirilen bu yazışmalara dayalı olarak yapıldı.


EncroChat’deki veriler polisin ele geçince, suç örgütleri SKY ECC’ye yöneldi.

POLONYA’YA UYUŞTURUCU GÖNDERME HAZIRLIĞI
SKY ECC
uygulamasını kullandığı belirlenen Veysi Gündoğan da yakalanan isimler arasında yer aldı. Gündoğan’a, uygulamadaki yazışmaları soruldu. Gündoğan’ın ifadesine de giren kayıtlara göre, anılan yazışmalar 2020 ve 2021 yıllarına ait. Yazışmaların birinde, tutuklanan İbrahim Kurtar’ın talimatı ile Polonya’ya uyuşturucu sevkiyatı için bu ülkede şirket kurulmaya çalışıldığı anlaşılıyor.

1 TON UYUŞTURUCU YAKALATMIŞTI
Gündoğan ise sorgusunda SKY ECC üzerinden yazıştığını kabul etmedi. Gündoğan, daha önce 2005 yılında uyuşturucu ticaretinden yakalandığını ve 12 yıl hapis cezası aldığını söyledi. Anılan olayda Gündoğan 1 ton 20 kilo uyuşturucu yakalatmıştı. Bu olaydan 7 yıl sonra, 2012 yılında ise kardeşi Mehmet Gündoğan, 354 kilo eroin yakalatmıştı. Adına kayıtlı bir inşaat şirketi bulunan Gündoğan’ın otellerinin olduğu öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx