“İnternet nesli” artık videoları TV’den izlemek yerine bilgisayarlarını kullanıyorlar. Artık akrabaların düğünlerinde çekilen kasetlerin yerini ünlülerin hayatlarını takip eden magazin gazeteciliği aldı. İnternet video siteleri hayatımızda o kadar çok yer tutmaya başladı ki bambaşka bir amaçla kurulan Facebook bile bir video paylaşım sitesine dönüştü.
Üretici firmalar da bu durumun farkındalar. Samsung SMX-C10 tam olarak “çek ve paylaş” olarak tanımlanan ürünler arasında yer alıyor. Samsung tam olarak ne olduğunu daha da belirgin hale getirmek için Youtube logosunu kullanmaktan çekinmemiş: Bu ürünle çektiğiniz videoları doğrudan internete yükleyebiliyorsunuz.
Özellikler Biçim MP4 (H.264) Algılayıcı (Sensor) CCD 1/6″ Yakaştırma (Zoom) 10x optik Odak uzaklığı(24×36) 34.6 mm-34.6 mm Boyutlar/Ağırlık 38.5mm x 56.5mm x 114mm / 156 gram
İlk İzlenimler
C10, tam anlamıyla sadelik düşünülerek tasarlanmış. Gövde üzerinde bulunan dört düğme ile (oynat, aç kapa tuşları da bunlara dahil) kullanırken hata yapmanız neredeyse imkansız. Kullanımı daha da kolaylaştırmak için Samsung oldukça ayrıntılı bir kullanım kitapçığını da kutuya eklemiş. Görsel açıdan C10’un şık bir sabunluğa benzediğini söyleyebiliriz. SMX-C10 üç farklı renk seçeneğiyle satılıyor: kırmızı, mavi ve gri.
C10’u elinize aldığınızda hoş bir dokunma hissi olduğunu fark ediyorsunuz. Kameranın lensinin 25 derece yukarıya doğru eğik olması sayesinde yatay çekimler yaparken bileğinizi bükmek zorunda kalmıyorsunuz. Bu sayede daha uzun süre bileğinizi yormadan kamerayı kullanabiliyorsunuz. Bu yenilikçi ergonomik tasarım özellikle yakındaki nesneleri çekerken işe yarıyor. Manzara veya orta-mesafedeki nesnelerin çekimi sırasında eğik lensin pek bir faydası olduğu söylenemez. Lensin üzerinde koruyucu bir tabaka yok ancak bu sorun değil çünkü lens çok ince saydam bir cam ile korunuyor. Yaklaştırma işlevi iyi çalışıyor ve rakiplerine göre iyi denebilecek seviyede hassaslığa sahip. Yavaş yaklaştırma (zoom) yapabilmek için düğmeye çok çok hafif basmanız gerekiyor.

Arka bölmede pil ve SD kart bulunuyor
C10’da sanki arabanın bagajı gibi bir bölme bulunuyor: Burada SD kart ve pil bulunuyor. Bu tasarımı gerçekten beğendik; hem kullanımı kolay hem de ürünün gövdesinde kesinti olmaması sağlanıyor. Ürünün üzerinde bulunan 16:9 oranlarındaki 2.7″ ekran (230.000 piksel) başarılı. Ayar menüsü basit ancak yeterli. Menüler arasında gezinmek için ekranın kenarında bulunan denetim çubuğunu kullanıyorsunuz.
C10’un hoşumuza giden bir başka özelliği ise ürünü prize takarak şarj edebileceğiniz gibi USB kablo ile de şarj edebiliyorsunuz. Pil ömrü ise normal kullanım için 120 dakika oldukça iyi bir süre.
Resim Kalitesi
Küçük (1/6 inç) 800.000 piksellik CCD algılayıcısıyla C10 standart çözünürlükte (720×576) filmler çekiyor ve bunları SD karta kaydediyor. Ne yazık ki bu ürün Yüksek Tanımlı (HD) bir kamera değil. Ancak görüş açısı 16/9 oranına sahip, ve odak uzaklığı da oldukça geniş (34.6 mm) ayrıca 10x optik yaklaştırma yapılabiliyor.
Resim kalitesi ortalama. Düşük ışıklı ortamlarda otomatik odaklama (autofocus) özelliği biraz zorlanıyor ve çekilen filmlerde gürültü bir anda artıyor: Özellikle sayısal sabitleme (digital stabilizer) özelliği etkin olduğunda. Çünkü bu özellik işlevini yerine getirebilmek için CCD’nin yarısı meşgul ediyor ve bu da normal olarak resim kalitesine etki ediyor. Çok bir işe yaramadığından bu işlevi menüden devre dışı bırakabilirsiniz. 5 Mbs veri hızlı H.264 kodlama resim kalitesine pek yardımcı olmuyor: Resim kalitesi ortalamayı geçemiyor ancak standart tanımlı filmler için bu yeterli. Veri hızını (bit rate) düşürmenin bir faydası da 8 GB SD kart üzerine üç saat video kaydı yapabilmenizi sağlıyor.
SMX-C10, HD özelliğine sahip olmadığından bağlantıları da en düşük seviyede tutulmuş: bir kompozit A/V ve bilgisayara bağlamak için USB çıkışı.
Her ne kadar kolay kullanım ve şık bir tasarıma sahip olsa da C10 ortalamanın biraz altında kalıyor.