Reel Kesim Güven Endeksi azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ocak Ayı İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Ocak ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Bu veriler, imalat sektöründe faaliyet gösteren bin 745 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılması ve toplulaştırılmasıyla elde edildi.

2025 yılı Ocak ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 102,6 seviyesinde gerçekleşti. Anket sorularına verilen yanıtlar incelendiğinde, sabit sermaye yatırım harcamaları, gelecek üç aydaki ihracat siparişleri, mevcut mamul mal stokları, mevcut toplam siparişler ve gelecek üç aydaki üretim hacmiyle ilgili değerlendirmeler endeksi yükseltirken, son üç aydaki toplam siparişler, gelecek üç aydaki istihdam ve genel gidişatla ilgili değerlendirmeler endeksi düşürdü.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 100,9 seviyesinde gerçekleşti. Üretim hacmi, iç piyasa siparişleri ve ihracat siparişlerinde azalış gözlemleyenlerin sayısında artış olduğu belirlendi.

Gelecek üç aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerin sayısında artış gözlendi. Bununla birlikte, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin beklentilerde güçlenme olduğu belirlendi.

2025 yılı Ocak ayında ankete katılan işyerlerinin yüzde 52,9’u üretimlerini kısıtlayan herhangi bir faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,6’sı talep yetersizliğinin en önemli kısıtlayıcı faktör olduğunu belirtti. İşgücü yetersizliği, hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler sırasıyla talep yetersizliğini takip etti.

Genel olarak, katılımcıların kendi sektörlerindeki gidişattan daha olumsuz bir tablo çizdikleri görüldü. İlerleyen dönemlerde ise birim maliyetlerde artış, satış fiyatlarında artış ve yıllık ÜFE beklentilerinde azalış beklentisinin olduğu belirlendi.

Related Posts

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) bu sene 7 milyar 500 milyon lira net ciro ve 35 milyon dolar ihracat hedeflediği bildirildi.

Osman Boyner’e hüzünlü veda

Önceki gün 99 yaşında vefat eden Boyner Holding ve TÜSİAD kurucu isimlerinden Osman Boyner dün son yolculuğuna uğurlandı.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Ticaret Bakanı Bolat, ABD’li mevkidaşı ile görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Jamieson Greer ile Türkiye ve ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çevrimiçi görüşme gerçekleştirdi.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir