Okyanus Antarktika’yı nasıl eritiyor? 2100 yılına kadar…

Antarktika’nın Erime Süreci Nasıl İnceleniyor?

Son araştırmalar, Antarktika’nın buz-okyanus sınır tabakası hakkında yeni bulgular sunuyor ve buz tabakasının deniz seviyesine etkisini araştırıyor.

Antarktika’nın buz tabakası, 2 kilometre kalınlığa ve Avustralya’nın iki katı büyüklüğünde bir alana sahip. Bu devasa buz kütlesi, deniz seviyesini 58 metre yükseltebilir.

Ancak, buz tabakasının deniz seviyesine etkisi belirsiz; 2100 yılına kadar deniz seviyesinde 44 cm’lik bir yükselişten 22 cm’lik bir düşüşe kadar çeşitli projeksiyonlar bulunuyor.

Güney Okyanusu’na akan buzullar, devasa buz raflarının oluşmasına neden oluyor. Bu buz rafları, okyanus suyunun alttan eritme süreci olan temel erimeyle inceliyor ve geri çekiliyor.

Bu erime, sadece buz tabakasını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda dünya genelinde su dolaşımını sağlayan derin akıntıları da yavaşlatıyor.

Buz raflarının erimesi, okyanus akıntıları, sıcaklık, tuz oranı ve buzun şekli gibi çeşitli faktörlere bağlı. Kontrolü oldukça mikro ölçekli faktörlere dayanıyor.

Bu sınır tabakası, buz rafının altında milimetre ölçeğinde bir katman oluşturuyor ve bu nedenle zor ölçülebilir. Ancak, gelişen bilgisayar simülasyonları süreçleri daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

Otonom denizaltı robotları ve sondalar, buz raflarının altında benzersiz veriler sunuyor. Bu robotlar, erimenin farklı bölgelerde nasıl gerçekleştiğini açığa çıkarıyor.

Örneğin, Batı Antarktika’daki Dotson Buz Rafı’nın doğusunda sıcak ve sakin sularda teraslar oluşurken, batı bölgesinde soğuk ve hızlı akıntılara bağlı midye şeklinde oyuklar keşfedildi.

Araştırmacılar, erimenin okyanus sıcaklığına olduğu kadar buz eğimine ve akıntı hızına da bağlı olduğunu belirtiyor.

Dik eğimli buz yüzeyleri, erimenin hızını artırarak kendi kendini şekillendirme davranışını gösteriyor, bu da çöl kumullarının hareketine benzer.

Related Posts

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

Spotify’daki gizemli grup yapay zekâ mı?

The Velvet Sundown adlı bir müzik grubu, sadece birkaç haftada Spotify’da yüz binlerce kez dinlenerek 850 binin üzerinde aylık dinleyiciye ulaştı. Ancak grup hakkında neredeyse hiçbir bilgi yok. Üyeleri bilinmiyor, canlı performansları yok ve sosyal medya hesapları da bulunmuyor. Bu durum, grubun ve müziğinin yapay zekâ (YZ) tarafından üretilmiş olabileceği yönündeki tartışmaları alevlendirdi.

7 yıldır gözler onu arıyor: Nerede bu maceracı kadın?

Tomb Raider serisinin yeni oyunundan hâlâ ses yok, Lara Croft’un dönüşü belirsizliğini koruyor

Mario Kart World güncellendi, oyuncular çileden çıktı

Oyun dünyasının devlerinden Nintendo’nun popüler oyunu Mario Kart World için yayınladığı 1.1.2 numaralı son güncelleme, oyuncular arasında geniş çaplı bir tartışma ve rahatsızlık yarattı. Güncellemenin getirdiği en büyük değişiklik, çevrimiçi modda …

Araç sahipleri dikkat! Akaryakıt masraflarınız yarı yarıya düşecek

Akaryakıt fiyatları cep yakarken masrafları yarı yarıya düşürmenin yolları belli oldu. Uzmanların verdiği tavsiyelere uyanlar ayda en az 500 TL kar elde edecek.

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.