Okyanus Antarktika’yı nasıl eritiyor? 2100 yılına kadar…

Antarktika’nın Erime Süreci Nasıl İnceleniyor?

Son araştırmalar, Antarktika’nın buz-okyanus sınır tabakası hakkında yeni bulgular sunuyor ve buz tabakasının deniz seviyesine etkisini araştırıyor.

Antarktika’nın buz tabakası, 2 kilometre kalınlığa ve Avustralya’nın iki katı büyüklüğünde bir alana sahip. Bu devasa buz kütlesi, deniz seviyesini 58 metre yükseltebilir.

Ancak, buz tabakasının deniz seviyesine etkisi belirsiz; 2100 yılına kadar deniz seviyesinde 44 cm’lik bir yükselişten 22 cm’lik bir düşüşe kadar çeşitli projeksiyonlar bulunuyor.

Güney Okyanusu’na akan buzullar, devasa buz raflarının oluşmasına neden oluyor. Bu buz rafları, okyanus suyunun alttan eritme süreci olan temel erimeyle inceliyor ve geri çekiliyor.

Bu erime, sadece buz tabakasını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda dünya genelinde su dolaşımını sağlayan derin akıntıları da yavaşlatıyor.

Buz raflarının erimesi, okyanus akıntıları, sıcaklık, tuz oranı ve buzun şekli gibi çeşitli faktörlere bağlı. Kontrolü oldukça mikro ölçekli faktörlere dayanıyor.

Bu sınır tabakası, buz rafının altında milimetre ölçeğinde bir katman oluşturuyor ve bu nedenle zor ölçülebilir. Ancak, gelişen bilgisayar simülasyonları süreçleri daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

Otonom denizaltı robotları ve sondalar, buz raflarının altında benzersiz veriler sunuyor. Bu robotlar, erimenin farklı bölgelerde nasıl gerçekleştiğini açığa çıkarıyor.

Örneğin, Batı Antarktika’daki Dotson Buz Rafı’nın doğusunda sıcak ve sakin sularda teraslar oluşurken, batı bölgesinde soğuk ve hızlı akıntılara bağlı midye şeklinde oyuklar keşfedildi.

Araştırmacılar, erimenin okyanus sıcaklığına olduğu kadar buz eğimine ve akıntı hızına da bağlı olduğunu belirtiyor.

Dik eğimli buz yüzeyleri, erimenin hızını artırarak kendi kendini şekillendirme davranışını gösteriyor, bu da çöl kumullarının hareketine benzer.

Related Posts

OPPO, Google Cloud Next 2025’te Agentic AI girişimini duyurdu

OPPO, Google Cloud Next 2025 etkinliğinde yeni yapay zeka girişimi Agentic AI’yi tanıttı. Google Cloud iş birliğiyle geliştirilen ve etkinlik kapsamında ilk kez sergilenen “AI Search” adlı araç, çok modlu içeriklerde doğal dille arama yapabilme yeteneğiyle dikkat çekti.

2025’te dünyada ve Türkiye’de: Finansal Teknolojiler

Peki perde arkasında hangi teknolojiler çalışıyor, bize ne fayda sağlıyor ve hangi riskleri de beraberinde getiriyor? Gelin, hem dünyada hem de Türkiye’de son yıllarda öne çıkan finansal teknolojilere yakından bakalım. YAPAY ZEKÂ: DOLANDIRICIYI …

Türkiye’nin kurulu elektrik gücü ne kadar?

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü Mart 2025 sonu itibarıyla 118 bin 185 megavata yükseldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, kurulu güçte yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı yüzde 60,4’ü, yerli kaynakların oranı ise …

Motorola, kristallerle süslediği kablosuz kulaklığını tanıttı

Motorola Moto Buds Loop, Sound by Bose, uzamsal ses ve 8 saate kadar pil ömrü gibi özelliklere sahip Motorola’nın ilk açık tasarımlı kulak içi kulaklık modeli. Kulaklık, lüks tutkunlarının ilgisini çekecek, Swarovski kristallerinin yer aldığı …

Redmi Monitor G Pro, 27 inçlik modeliyle geliyor!

Xiaomi, oyunculara özel geliştirdiği yeni monitörü Redmi Monitor G Pro 27U modelini resmi olarak tanıttı. Önceki versiyona göre ciddi iyileştirmeler sunan cihaz, yüksek görüntü kalitesi ve teknik özellikleriyle dikkat çekiyor. Redmi Monitor G Pro …

Rolls-Royce, Cullinan Daisy modelini duyurdu! İşte tasarımı

Rolls-Royce Motor Cars, özel üretim Black Badge Cullinan Series II modeli Cullinan Daisy’yi tanıttı. Aracın tasarımında, High Tatras Dağları’ndaki papatya tarlalarından ilham alarak dayanıklılığı ve azmi temsil eden bir temadan esinlenildi. Rolls …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir