“`html
Menopoz Sürecine Dair Doğru Bilinen Yanlışlar
Kadınlarda son adet döngüsü, genellikle menopoz olarak adlandırılmaktadır. Bir yıl boyunca adet görmeyen kadınlar, menopoz sonrası döneme, yani postmenopozal evreye girmiş olurlar. Ülkemizde kadınlar ortalama olarak 48-49 yaşında menopoz dönemine adım atmaktadır. Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Selcen Bahadır, menopozun bazı toplumlarda kadınlığın sona ermesi şeklinde yanlış anlaşıldığını belirtirken, “Bu dönem yalnızca doğurganlığın sona erdiğinin bir göstergesidir; yaşamın yeni bir evresine geçiş yapıyorsunuz,” diyor. Ancak, menopozla ilgili yaygın yanlış bilgiler, birçok kadının “Artık yaşlandım” algısıyla baş başa kalmasına neden olabiliyor. Kadınlar, menopozun doğal hormon değişiklikleri sonucunda kendilerini çaresiz hissedip, birçok semptomla başa çıkmak zorunda olduklarına inanıyorlar. Dr. Selcen Bahadır, menopoz sonrası döneme dair doğru bilinen 12 hatalı bilgiyi açıklıyor ve önemli tavsiyelerde bulunuyor!
Menopoza Girdiğim İçin Yaşlandım. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Menopoz, kadının yaşam döngüsündeki doğal bir dönüşüm sürecidir, tıpkı ergenlikte olduğu gibi. Dr. Selcen Bahadır, “Menopozu bir yaşlanma süreci olarak görmek yerine, bir yaşam evresi olarak değerlendirmeyi öneririm,” diyor. Yaş almak, fizyolojik bir süreçtir ve nasıl yaşadığımızla doğrudan ilişkilidir. Menopoz, doğurganlığın sona erdiği fakat kadın kimliğinizin son nefese kadar devam ettiği bir dönemdir.
Menopoz Sadece 50’li Yaşlardaki Kadınlarda Başlar. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Dünyada ortalama menopoz yaşı 50-51 olsa da, Türkiye’de bu yaş 48-49’dur. Ancak bazı kadınlar, 45 yaşından önce hatta 40 yaşına varmadan bile menopoz sürecini yaşamaya başlayabiliyor. Erken menopoz, ilerleyen yıllarda kalp hastalıkları, osteoporoz ve demans gibi kronik rahatsızlıklarla ilişkili olabilir. Bu nedenle erken menopoz yaşayan kadınların tedavilerini ihmal etmemeleri son derece önemlidir.
Menopoz Belirtileri Her Kadın İçin Aynıdır. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Her kadın, menopoz belirtilerini ve bu belirtilerin şiddetini farklı şekilde deneyimler. Kimi kadınlar sıcak basmalarından ciddi şekilde etkilenirken, bazıları bu durumdan hiç etkilenmeyebilir. Vajinal kuruluk, kalp hastalıkları ve demans gibi menopozla ilişkili uzun vadeli etkiler de kadından kadına farklılık gösterir.
Menopoz Belirtileri Zamansız Geçer. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Birçok kadın, menopoz semptomlarının birkaç yıl içinde kendiliğinden yok olacağını düşünür. Ancak gerçekte, bu belirtiler uzunca bir süre devam edebilir ve uzun dönemde kronik hastalık riskini artırabilir. Dr. Selcen Bahadır, “Sıcak basması ve gece terlemeleri genellikle menopozun erken dönem bulguları olup, 10 yıla kadar sürebilir,” diye belirtiyor.
Menopozda Kilo Alırım. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Östrojen seviyesindeki düşüş, özellikle bel çevresinde yağlanmaya yol açabilir. Ancak kilo alımı sadece menopoz ile değil, aynı zamanda yaşlanma ile de bağlantılıdır. Bu nedenle menopoz dönemindeki kadınların sağlıklı beslenmeye ve fiziksel aktiviteye özen göstermeleri önemlidir.
Menopozda Hormon Tedavisi Meme Kanseri Yapar. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Menopoz döneminde hormon tedavisi ile meme kanseri ilişkisi konusunda birçok kadın endişe yaşamaktadır. Dr. Selcen Bahadır, “Menopozda kullanılan kişiye özel hormon tedavisi, meme kanserine yol açmaz,” diyerek bu konuda doğru bilgilendirme yapıyor. bilimsel çalışmalar, uygun dozda ve formda verilen hormon tedavisinin kanser riskiyle ilişkisinin olmadığını göstermektedir.
Menopozda Hormon Tedavisi Kilo Aldırır. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Araştırmalar, menopozal hormon yerine koyma tedavisi alan kadınlarla almayanlar arasında kilo açısından belirgin bir fark olmadığını göstermektedir. Kilo artışının nedeni çoğunlukla yaş ve yaşam koşulları, diğer sağlık faktörleri ve beslenme alışkanlıklarıdır.
Sıcak Basması Normaldir. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Sıcak basması, menopoz öncesi ve erken dönemlerde kadınların sık yaşadığı bir durumdur. Bu semptom, östrojen seviyesindeki azalmanın beyindeki termoregülasyon üzerindeki etkisi ile ortaya çıkmaktadır. Sık yaşanan sıcak basmalarının, ileride kalp damar hastalıkları ve Alzheimer riski ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.
Menopozda Yapacak Hiçbir Şeyim Yok. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Hormon tedavisi almak istemeyen veya alamayan kadınlar için, sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmek oldukça önemlidir. Dr. Selcen Bahadır, “Sigarayı bırakmak, alkol tüketimini kısıtlamak, sağlıklı beslenmek ve yeterli fiziksel aktivite hayat kalitenizi artırmanın yanı sıra, kemik ve kalp sağlığınızı korumanıza da yardımcı olabilir,” diyor.
Menopozdan Sonra Cinsel Hayat Bitecek. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Menopoz sonrası dönemde bazı cinsel sorunlar ortaya çıkabilir, ancak bu durum cinsel yaşamın sona erdiği anlamına gelmez. Dr. Selcen Bahadır, “Cinsel sorunlarınızı doktorunuzla paylaşarak, hormonal veya hormon dışı seçenekleri değerlendirmelisiniz,” önerisinde bulunuyor.
Artık Korunmama Gerek Yok. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Son adet tarihinden itibaren 12 ay geçtiğinde gebeliğe karşı korunmanıza gerek kalmaz; ancak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı korunmak önemlidir. Bu nedenle kondom kullanımı menopoz sonrası dönemde de dikkate alınmalıdır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
“`
More Stories
Sevgi Öğretmen Dolandırıcılara 700 Bin Lira Kaptırdı
“Alo, şaka yaptım” dönemi bitiyor! 112’yi boş yere meşgul edenlerin cebi yanacak!
Dominik Cumhuriyeti’nde Gece Kulübü Çatısının Çökmesi: Ölü Sayısı 221’e Yükseldi