iPhone 15 Pro’da Windows 11 Çalıştırıldı

@NTDEV_, iPhone 15 Pro üzerinde çalışan Windows 11’in Tiny11 Core yapısını gösteren bir dizi ekran görüntüsü yayınladı. UTM SE PC emülatörü aracılığıyla çalıştırılan işletim sistemi 1 çekirdekli (1 GHz) sanal QEMU CPU ve 2 GB RAM ile çalışıyormuş gibi görünüyor.

Devam etmeden önce, yapılması gereken önemli bir ayrım var: Emülasyon ve sanallaştırma iki farklı kavram. Emülasyon, belirli bir donanım mimarisini taklit ediyor ve spesifik yazılımların (belirsiz arcade kartlarında veya çoktan ölmüş PC mimarilerinde yayınlanan yazılımlar gibi) çeşitli platformlarda çalıştırılmasına olanak tanıyor. Sanallaştırma emülasyon için kullanılabilir. Ancak sanallaştırma, temel olarak desteklenen donanımın sanal bir makine içinde ayrı işletim sistemlerine (genellikle farklı eşzamanlı oturumlar/istemciler için aynı işletim sistemi) ayrılacak sanal kaynak havuzları (CPU çekirdekleri, RAM, vb.) oluşturma yeteneğini temsil ediyor.

Ekran görüntüleri yakından incelendiğinde göze çarpan bazı şeyler var. Örneğin çözünürlük ve en-boy oranı iPhone’un ekranının tamamına kıyasla oldukça kırpılmış. Bu da emülasyon performansında ya da yapılandırma seçeneklerinde sınırlamalar olduğunu gösteriyor. Ayrıca sunulan ekran görüntüleri de oldukça sınırlı ve işletim sisteminin sağlayabildiği işlevlere dair bir kanıt yok.

1 – 4





Farklı CPU mimarilerini emülasyon yoluyla taklit etmek, sanallaştırmaya kıyasla daha fazla performans yükü getiriyor. Paylaşımda işletim sisteminin korkunç derecede yavaş olduğu ve 20 dakika gibi uzun bir sürede açıldığı da belirtilmiş. Ancak her ne olursa olsun, iPhone 15 Pro’da Windows çalıştırılması oldukça sıra dışı ve etkileyici bir olay.

NTDEV_ tarafından belirtildiği gibi, dört ekran görüntüsü elde edilmesine rağmen burada “kullanılabilir” bir işletim sistemi ve cihaz tablosu yok. Bir cihazda herhangi bir işletim sisteminin başlatılması onun aktif olarak kullanılabileceği anlamına gelmiyor. iPhone, Mac sistemlerle aynı x86 yazılım veya donanım optimizasyonlarına sahip değil.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir