Hindistan Türkiye ekonomisini vurabilir mi?

Hindistan’da Türkiye’ye Karşı Turizm Boykotu ve Ekonomik Yaptırımlar

Pakistan ile yaşanan gerilimin ardından Türkiye’ye taraf tutmakla suçlanan Hindistan’da Türkiye’ye karşı turizm boykotu ve ekonomik yaptırımlar gündemde.

Hindistan’ın Pakistan topraklarını füze saldırılarıyla hedef almasının ardından yükselen gerilim, Türkiye ile Hindistan arasında tırmanışa geçti.

Özellikle Pakistan’ın Hindistan’a karşı Türk insansız hava araçlarını (İHA) kullanması iddiaları, Türkiye’ye karşı boykot çağrılarına zemin hazırladı.

Hindistan medyası ve sosyal medyada Türkiye’ye karşı turizm boykotu çağrıları yapıldı.

Sağcı Parti Şirketi Hedef Haline Getirdi

Hindistan’ın sağcı partisi Shiv Sena üyeleri, Çelebi Airport Services India şirketinin Mumbai Uluslararası Havalimanı’ndaki sözleşmelerinin iptal edilmesini talep etti. Parti lideri, Türk şirketlerine karşı tehditlerde bulunarak Mumbai’de Türk şirketlerine iş yapma izni vermeyeceklerini söyledi.

Uluslararası yayın yapan TRT World’e Hindistan’da erişim engeli getirildi.

Bir dizi Hint üniversitesi, Türkiye’deki kurumlarla akademik bağlarını askıya aldığını duyurdu.

Hükümet Güvenlik İzinlerini İptal Etti

Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı, Çelebi Airport Services India’ya ait güvenlik izinlerini ulusal güvenlik çıkarlarına aykırılık gerekçesiyle anında iptal etti. İlgili tebligatlar, 16 Mayıs 2025 tarihinde şirkete iletilmiş durumda.

Bu gelişmelerin, Hindistan’ın milyarlarca dolarlık ithalatını ve milyonlarca dolarlık turizm harcamalarını olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Hint Düğünleri

News18 televizyon kanalı, Türkiye’ye yönelik 2 bin rezervasyonun iptal edildiğini ve 2025 için planlanan 50 Hint düğününden 30’unun tehlikede olduğunu belirtti. Görkemli ve lüks düğünler için Türkiye tercih edilen bir adres. Her bir Hint düğününün yaklaşık 3 milyon dolar değerinde olduğu ifade ediliyor.

Kestone Utsav firması temsilcisi, Hint düğünlerinin Türkiye’nin turizm ekonomisine yılda 140 milyon dolardan fazla katkı sağladığını vurgulayarak, iptal edilen düğünlerin Türkiye’ye büyük bir kayıp yaşatacağını açıkladı.

“İptaller Yüzde 250 Arttı”

MakeMyTrip’ten bir temsilci, son bir haftada Türkiye ve Azerbaycan’a yapılan rezervasyonlarda yüzde 60 azalma ve iptallerde yüzde 250 artış olduğunu belirtti.

Resmi verilere göre, Türkiye’yi ziyaret eden Hintli turist sayısındaki artışa rağmen, turizm geliri üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı düşünülüyor. Azerbaycan’da ise Hintlilerin turistler arasındaki payı daha yüksek.

Milyar Dolarlık İthalat-İhracat Tehlikede mi?

Hindistan’da yükselen boykot hareketi, tüccarları Türkiye’den alınan elma ve mermeri boykot etmeye yönlendiriyor.

Hindistan’ın Türkiye’ye ihracatı nisan-şubat 2024-25 döneminde 5,2 milyar doları bulurken, Türkiye’den ithalatı ise 2,84 milyar dolar oldu.

Udaipur Mermer İşlemecileri Derneği, Türkiye’den yapılan mermer ithalatının durdurulmasını talep ederken, Türkiye’nin Hindistan’ın mermer ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladığı belirtiliyor.

Türkiye Ne Diyor?

Türk turizm sektörü temsilcileri, Hindistan’dan gelen turistlerin genel turizm gelirine düşük bir katkı sağladığını belirtirken, lüks düğünlerle ilgili gelirlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ediyor.

Related Posts

Borsa haftanın son işlem gününü yükselişe tamamladı (16 Mayıs 2025)

BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 127,06 puan artarken, toplam işlem hacmi 107,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,08, holding endeksi yüzde 2,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde bankacılık, en çok …

Brent petrolde son durum ne? İşte güncel fiyatlar… (16 Mayıs 2025)

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 63,94 dolardan işlem görüyor. Dün 65,01 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 64,24 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.38 itibarıyla kapanışa göre …

Yaşıyoruz ama varolabiliyor muyuz?

Bazı şehirlerde, bazı tarihi camilerin asırlık taş duvarlarına matkapla hoyratça delikler açılarak monte edilmiş elektronik cihazlar var. Bu cihazlardan siyah üstüne kırmızı ışıklarla sağdan sola doğru namaz vakitleri akıp geçiyor. Muhtemel ki bazı hayırseverler bu cihazların maliyetini hayırdır diyerek karşılıyor. Birçok yerde bu manzaraya rastladım. Beş vakit ezan okunan yerlerde, hele de herkesin elinde her şeyi bilen telefonlar varken böyle yakışıksız bir operasyona ne ihtiyaç var, ben bir cevap

Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 9 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre 19 milyar 284 milyon 192 bin lira azalarak 22 trilyon 582 milyar 264 milyon 75 bin liraya geriledi.

Son dakika: Merkez Bankası’nın rezervlerinde dikkat çeken artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 9 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 811 milyon dolar artışla 144 milyar 343 milyon dolara çıktı.

Hyundai fabrikaya ortak oluyor: 50 bin araç üretecek

Hyundai, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’yla ortaklaşa yeni bir üretim merkezi inşa ediyor. 500 milyon dolara mal olacak fabrika otonom olarak çalışacak ve yılda 50 bin araç üretecek. 2006 yılında faaliyete geçecek fabrikanın üretim modeli hem …