Hazine ve Maliye Bakanlığı Mayıs Ayında İç Borçlanmaya Yöneldi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 yılının ilk çeyreğinde dış borçlanmaya gitmeme kararı aldı. Ancak mayıs ayında 187,5 milyar liralık iç borçlanma planladı. Dün düzenlenen altın tahvili ihraçları öncesinde 102,5 milyar liralık borçlanma gerçekleştirildi. Bu ay en fazla talep TLREF endeksli tahvil ihalelerinde görüldü. Uzmanlar, 2 yıl vadeli sabit faizli tahvil ihracının sınırlanmasının tahvil faizleri üzerindeki baskıyı azalttığını belirtti ve haziran ayında dış borçlanmaya gidilebileceğini öngördü.
Eurobond İhracı Erteledi
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tahvil ihaleleri, özellikle yabancı yatırımcının ilgisini çekiyordu. Ancak 19 Mart’ta yaşanan finansal dalgalanma sonrası sabit faizli tahvillere olan talep düşerek beklenen Eurobond ihracı gerçekleşmedi. Uzmanlar, çalkantılı piyasa koşulları nedeniyle Hazine’nin ek maliyetlerden kaçınarak Eurobond ihracını ertelediğini ifade etti. CDS priminin düşüşü ve küresel olumlu gelişmelerle yeni bir ihraç yapabileceği belirtildi.
İç Borçlanma İhalelerinde TLREF Talebi Öne Çıkıyor
Mayıs ayında Hazine’nin hedefi 187,5 milyar lira iç borçlanma olurken, yapılan dört ihale ile 102,5 milyar lira borçlandı. TLREF tahvillerine olan talep diğer ihalelere göre daha yüksek seyrederken, uzmanlar TLREF endeksli tahvillerin parasal sıkılaşmaya karşı koruma sağladığını belirtti.
Gösterge Tahvil Faizleri Düşüş Eğiliminde
Gösterge tahvil faizleri yükseldikten sonra yatay bir seyir izliyor. Hazine’nin sabit faizli tahvil ihracını 2 yıl vadeyle sınırlandırması, gösterge tahvil faizlerinde düşüşe neden oldu. 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi yüzde 45,06’ya gerilerken, 10 yıl vadeli gösterge faizi yüzde 33,78’e, 5 yıl vadeli gösterge faizi ise yüzde 38,59’a geriledi. Hazine, iç borç ödemeleri için haziranda 255 milyar 280 milyon lira, temmuzda ise 317 milyar 306 milyon lira ayırmış durumda.