Hamas ve İsrail arasındaki ateşkesin maddeleri yayımlandı

Hamas ve İsrail Arasındaki Ateşkes Müzakereleri Detaylarıyla Ortaya Çıktı

İsrail Devlet haber ajansı KAN 11 tarafından yayımlanan belgeler, Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes müzakerelerinin detaylarını gün yüzüne çıkardı. Görüşmelerde çıkmaza girildiği düşünülürken, belgenin açıkladığı ana çerçeve oldukça dikkat çekici.

Belge, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin, İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını, Gazze’nin yeniden inşasını ve kalıcı bir ateşkesin sağlanmasını hedeflediğini ortaya koyuyor.

Gazze’deki İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına karşılık, İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumların da aynı şekilde serbest bırakılmasını öngören belge, taraflar arasında çeşitli taahhütleri içeriyor.

Rehine Takası ve Yardımlarla Eş Zamanlı Adımlar Atılacak

İsrail ordusunun özellikle Natzarim koridorundan Gazze’nin çekilmesini öngören anlaşma, aynı zamanda bölgedeki askeri karakolların ve tesislerin kaldırılmasını da içermekte.

Ateşkesin ilk gününden itibaren, günde 600 yardım kamyonunun Gazze’ye girişine izin verilecek ve bu yardımlar, temel ihtiyaçları karşılamak üzere yakıt dahil olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılacak.

Savaşın Sonlanması ve İlerleyen Adımlar

Belgede detayları yer almasa da, Gazze’nin yeniden inşası için altyapının onarımı, molozların temizlenmesi ve bölgeye en az 60 bin karavan ile 200 bin çadırın gönderilmesi gibi adımların onaylandığı bildiriliyor.

Anlaşmanın ikinci aşamasında askeri faaliyetlerin ve tüm saldırgan eylemlerin kalıcı olarak durdurulması hedeflenirken, “savaşın sona ermesi” ifadesinden kaçınıldığı belirtilmekte.

Belge, Mayıs ayında onaylanmış olup, Doha’daki görüşmelerde bazı küçük değişikliklere uğramıştır. En büyük zorluk, Gazze’de hayatta kalan rehinelerin sayısının tespit edilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Hamas ise esir takasının savaşa son vermesi gerektiğini vurgulamıştır.

Related Posts

Grok Avrupa’da karakolluk

Türkiye’de küfürlü cevapları tartışılan yapay zeka robotu Grok, Avrupa ülkelerinde benzer yorumları nedeniyle AB’nin de gündeminde. Polonya, Grok hakkında soruşturma talep etti. Çok sayıda Avrupa ülkesi ise kısıtlamalar üzerinde çalışıyor.

Suriye’deki askeri karargahta patlama

Suriye’nin Halep kentinde patlama meydana geldi. Patlamanın, askeri karargahta olduğu bildirildi.

ABD BM’nin Filistin Özel Raportörüne yaptırım uygulama kararı aldı

Birleşmiş Milletler (BM), ABD’nin BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese’ye yaptırım uygulama kararının tehlikeli bir emsal teşkil ettiğini belirterek, “Özel raportörler ya da herhangi başka bir BM uzmanı veya yetkilisine karşı tek taraflı yaptırımların uygulanması kabul edilemez.” açıklamasını yaptı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Srebrenitsa ve Gazze vurgusu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 1995’te Srebrenitsa’da yaşananların soykırıma dikkat çekerek “Bugün harekete geçmiş olan insanlık vicdanı inşallah Gazze’de işlenen bu soykırımı da belki de çok kısa bir süre içerisinde bir soykırım olarak kabul edecek ve dünya tarihine bu şekilde kaydedecek” dedi.

Rapor: Pentagon, “savaş ve silahları finanse etmek” için özel silah şirketlerine 2,4 milyon dolar sağladı

İngiltere menşeli yayıncı The Guardian’a özel olarak sunulan çalışmada, özel silah şirketlerine aktarılan fonlar ön plana çıktı

Kastamonu’da orman yangını çıktı, 10 hektar alan zarar gördü

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde anız yangınında alevler ormana sıçradı. Havadan ve karadan yapılan müdahaleyle kontrol altına alınan yangında 10 hektar alan zarar gördü.