Fransızlar aşırı sağa karşı sokağa indi

Fransa’da başkent Paris dahil büyük kentlerde vatandaşlar, aşırı sağa karşı tepki göstermek için sokağa indi. Aşırı sağ karşıtları, Paris, Lyon, Rennes, Bordo kentlerinde toplandı. 

Paris’teki gösteride, eylemciler, ülkedeki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde sandıktan aşırı sağın galip çıkmasına tepki gösterdi. Göstericiler, ilk turu 30 Haziran’da düzenlenecek yerel seçimler kapsamında aşırı sağın galip gelmesini engellemeye çağırdı. 

Eylemde “(Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron istemese de çalışanların onuru ve daha iyi bir yaşam için buradayız” sloganları atıldı. Göstericiler, “Halk Cephesi”, “Dikkat Faşizm” ve “Beni Korkutmuyorsunuz, FN’ye (Ulusal Cephe’ye) Hayır” yazılı dövizler taşıdı. Bazı eylemciler gösteriye Filistin bayraklarıyla katıldı. 

SOLDAN BİRLEŞME KARARI

Bu arada Fransa’da solcu ve çevreci partiler, AP seçimlerini ilk sırada bitiren aşırı sağa karşı erken yerel seçimlerde ittifak yaparak ortak aday çıkarma kararı aldı. 

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi, Fransa Komünist Partisi (PCF), Sosyalist Parti (PS) ve çevreci parti Yeşiller’den (EELV) yapılan ortak yazılı açıklamada, AP seçimlerinin ve Meclis’in feshedilmesinin ardından söz konusu partilerin ülkenin içinde bulunduğu tarihi durumla mücadele etmek için bir araya geldiği bildirildi. 

Açıklamada, ülkedeki solcu güçler, sendikalar, dernek ve vatandaşlar yeni bir “Halk Cephesi” oluşturmaya çağrılırken, bu partilerin, aşırı sağın ırkçı projesine karşı ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a alternatif oluşturan siyasi bir programı sunmak istediği anlatıldı. 

AP seçimlerinin Fransa ayağında aşırı sağcı RN yüzde 31,37’lik oyla ve açık ara farkla ilk sırayı almış, Macron’un partisi Rönesans yüzde 14,60 ile ikinci olmuştu. Macron, AP seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından parlamentoyu feshederek 30 Haziran-7 Temmuz’da erken seçime gitme kararı aldığını duyurmuştu.
       

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx