“Dünyada iklim değişikliği, tarımsal üretimde bütün ülkelerin sorunu”

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. İrfan Öztürk, dünyada iklimle birlikte tarımda ekiliş sürecinin de değiştiğini belirterek, “Özellikle dünyada iklim değişikliği, dünyadaki tarımsal üretimde bütün ülkelerin sorunu. Son yıllarda bölgemizi, Türkiye’deki diğer bölgelerle kıyasladığımızda tarımsal üretimde hem iklim hem de toprak yapısı bakımından son 2 yıla kadar uygun şekilde ifade ediyorduk ama özellikle son 2 yılda ayçiçeğinde, yazlık türlerde kuraklık ve sıcaklıktan kaynaklanan sorunları hepimiz gördük” dedi.

Edirne’nin Keşan ilçesinde Ziraat Odası ile Türkiye Tarım Yayım ve Danışmanları Derneği (TAR-DER) Edirne İl Temsilciliği tarafından ‘Tarla bitkilerinde kuraklık ve sıcaklık stresi’ konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. İrfan Öztürk, TAR-DER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve uzman tarım danışmanı ziraat yüksek mühendisi Lütfü Açar, TAR-DER Edirne İl Temsilcisi uzman tarım danışmanı ziraat mühendisi Turgut Durak, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, tarım kuruluşlarının temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Lütfü Açar, çiftçilerin kutsal bir iş yaptığını ifade ederek, “Toprağı işliyor, insanlarımızın temel gereksinimi olan gıdayı üretiyorsunuz. Üstelik azalan topraklarda ve de değişen iklim şartlarında emek sarf ediyorsunuz. Çoğalan nüfusun beslenmesini sağlıyorsunuz. Masraf yapıyorsunuz. Bu faktörlere bir de bilgi eklenince yapılan faaliyet gerçek anlamı ile bir anlam kazanacağı konusu unutulmamalıdır. Bu anlamda da doğru bilgiye ulaşmanız konusunu bu vesile ile de hatırlatmak isterim. İklim değişkenlikleri sizlerin uygulama alışkanlıklarınızda da değişkenlikleri beraberinde getireceği konusu da bilinmelidir” dedi.

“Yazlık türlerde kuraklık ve sıcaklıktan kaynaklanan sorunları hepimiz gördük”

Dr. İrfan Öztürk ise ‘Tarla bitkilerinde kuraklık ve sıcaklık stresi’ konusunun üreticiler açısından önemli olduğunu dile getirerek, “Özellikle dünyada iklim değişikliği, dünyadaki tarımsal üretimde bütün ülkelerin sorunu. Son yıllarda bölgemizi, Türkiye’deki diğer bölgelerle kıyasladığımızda tarımsal üretimde hem iklim hem de toprak yapısı bakımından son 2 yıla kadar uygun şekilde ifade ediyorduk ama özellikle son 2 yılda ayçiçeğinde, yazlık türlerde kuraklık ve sıcaklıktan kaynaklanan sorunları hepimiz gördük. Özellikle ayçiçeği ve kanolada kış dönemi bazı sorunlar yaşandı. Buna çözüm anlamında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak bizler, bölgedeki tarım kuruluşlarının tamamı, ziraat odaları, borsalar, çiftçi projeleri, üniversiteler birlikte farklı ortamlarda değerlendirmeler yapıyoruz. Bölgemize geldiğimizde geçen sene ve bu sene özellikle ayçiçeğinde yüzde 50’ye yakın verim kaybı olunca dünyanın neresine gidersek gidelim bitki fizyolojisi ve kuraklıkla ilgili agronomik kültürel uygulamalar var. Bunları yapmalıyız. Bu tarz toplantılar yapıyoruz ve mart ayı sonuna kadar tamamlayacağız. Bu sene amacımız ayçiçeğinde öncelik olmak üzere kuraklığa çözüm olarak bazı konuları sizlere aktaracağız. Tabii burada en önemli husus üreticilerimizin bunu kabullenip, uygulaması. Bu süreci takip edeceğiz. Mart ayı içerisinde arkadaşlarımızla sürekli irtibata geçerek telefonla ve yerinde toprak sıcaklığı, hava sıcaklığı gibi bilgileri takip ederek üreticinin bir an önce tarlaya geçerek mart ayı içerisinde ekimin yapılmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Öztürk, daha sonra slayt sunumu eşliğinde katılımcılara ‘Tarla bitkilerinde kuraklık ve sıcaklık stresi’ konusunda bilgiler verdi. (DHA)

 


Yakın bir gelecekte organları yazıcılarda ‘basabileceğiz’ – Doku mühendisi Ece Öztürk anlatıyor


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Hakan Fidan: Bahçeli ülkenin menfaati için siyasi bir risk aldı; savaştaki askerin ortaya koyduğu fedakarlıkla eş değer!

TIKLAYIN | Bakırhan, Erdoğan’a seslendi: Öcalan çağrı yapacak ama silah bırakanlar ne yapacak, nereye gidecek, ailesine kavuşacak mı?

TIKLAYIN | Prof. Dr. Naci Görür, deprem riski bakımından Türkiye’nin en güvenli ilini açıkladı

TIKLAYIN | Araştırma: Türkiye hangi ülkeyi en büyük tehdit olarak görüyor?

TIKLAYIN | Son ankette CHP birinci parti çıktı; “Erdoğan, Yavaş ve İmamoğlu ile erken Cumhurbaşkanlığı seçimi” sorusunda çarpıcı sonuçlar

TIKLAYIN |  Dünyanın en yaşlı kadını 122 yaşında hayatını kaybetti

 

Related Posts

Sabiha Gökçen’e iniş yapan uçaklara deprem uyarısı

İstanbul’da saat 20.33’de meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremin ardından Sabiha Gökçen Havalimanı’nda iniş yapan uçaklara, ‘Ufak bir deprem oldu’ bilgilendirmesi yapıldı. İniş yapan uçaklar, pist kontrolü yapılması için havada bekletildi.

İstanbul’da DAEŞ operasyonu: 17 şüpheliye gözaltı

İstanbul’da terör örgütü DAEŞ üyelerinin bulunduğu adreslere yönelik operasyonda 17 şüpheli gözaltına alındı.

Trump’tan İran’a gözdağı: Anlaşma yapamazsak, savaşa girebilirim

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile gerçekleştirilen nükleer konulu müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Eğer bir anlaşma yapamazsak, oldukça istekli bir şekilde savaşa girebilirim. Eğer anlaşma sağlayamazsak, öncülüğü üstlenen ben olacağım” dedi.

İBB yolsuzluk soruşturmasında yeni görüntüler: Otelin kameraları bantlanmış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yolsuzluk soruşturması devam ediyor. Soruşturma dosyasına Ekrem İmamoğlu’nun bir otelde bazı şüphelilerle yapacağı görüşmeden önce, korumalarının gelerek kameraları bantla kapattığı görüntüler girdi.

Yapay zeka radyo sunucusu: Aylarca fark edilmeden yayın yaptı!

Avustralya’da 6 aydır devam eden bir radyo programının sunucusunun yapay zeka tarafından oluşturulduğu ortaya çıktı. Hafta içi günde 4 saat süren programda izleyicilere hitap eden ses kafaları karıştırdı. Programın dinleyicilerinden birinin durumu fark etmesiyle gerçek ortaya çıktı.

Burhaniye’ de kayısı bereketi yaşanıyor

Burhaniye ilçesinde, kayısı bereketi yaşanıyor. Yurdun pek çok yerinde yaşanan don olaylarından etkilenmeyen kayısılar irileşmeye başlarken, bolluk vatandaşları sevindirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir