Diplomatlara saldırı son damla oldu: AB/Batı İsrail’e karşı sertleşiyor

AB, İsrail’e Yaptırımlar Konusunda Kararlı

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in Gazze’deki soykırımına karşı artık sabrın taştığına karar verdi. İspanya, Fransa, Belçika gibi önemli üye ülkeler, AB’nin İsrail’le ticari ilişkileri gözden geçirme konusunda adım attı. AB, İsrail’in insan hakları standartlarını karşılayıp karşılamadığını değerlendirecek ve gerektiğinde yaptırımlar uygulanabilecek.

İngiltere de aynı şekilde, İsrail’le serbest ticaret anlaşmasını askıya alarak yaptırımlar açıkladı. Bu adımların ardında yatan sebepler oldukça açık. Batı Şeria’da bir Türk diplomat dahil olmak üzere batılı diplomatlara ateş açılmasının ardından AB’nin sert tavır alması kaçınılmaz hale geldi. Avrupa Parlamentosu üyesi Barry Andrews, “Diplomatlarımıza böyle davranıyorlarsa, Filistinlilere nasıl davrandıklarını siz düşünün” dedi.

AB içinde farklı görüşler olsa da, Almanya İsrail ile ortaklık anlaşmasının sürmesinden yana olan ülkelerden biri. Bu nedenle, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Kanada Başbakanı Mark Carney’in İsrail’e yaptırım uygulanması çağrısına Almanya Başbakanı Friedrich Merz katılmadı.

AB’nin İsrail’e yaptırım uygulaması gerçekten baskı yaratabilir mi? İsrail’in toplam mal alımının yüzde 32’sini AB’den yapması, AB’nin en büyük ticaret ortağı durumunda olmasından kaynaklanıyor. Bu durum, yaptırımların etkili olabileceğini gösteriyor.

AB’nin İsrail’e yönelik aldığı kararın ne zaman netleşeceği belirsiz olsa da, AB’nin harekete geçtiği kesin. Geçen yıl meydana gelen olaylardan sonra İspanya ve İrlanda’nın Ortaklık Anlaşması’nı gözden geçirme talepleri, Gazze’deki ölü sayısının artmasıyla daha da önem kazandı.

AB içindeki farklı görüşlere rağmen, İsrail’e yönelik tepkiler artmaya devam ediyor. Avusturya Başbakanı Christian Stocker, “Filistin halkı Hamas’ın terörünün bedelini ödemek zorunda değildir, uluslararası hukuka her zaman saygı gösterilmelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İsrail’e yönelik alınacak kararlar AB Komisyonu kararına bağlı olacak ve üye devletlerin de onayını gerektirecek. Bu durum, yaptırımların uygulanmasını zorlaştırabilir. Ancak AB içindeki öfke artarak devam ediyor ve sosyalist temsilciler İsrail’e karşı sert önlemler alınmasını talep ediyor.

Related Posts

Konya’da 8 yaşındaki çocuk 3. kattan düştü

Konya’da bir binanın 3’üncü katından düşen 8 yaşındaki çocuk ağır yaralandı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut’a veda: Son yolculuğuna uğurlandı

Maslak’taki özel bir hastanede bir süredir kanser tedavisi gören 53 yaşındaki Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut, dün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Bulut’un cenazesi, bugün ikindi namazını müteakip …

Grok Avrupa’da karakolluk

Türkiye’de küfürlü cevapları tartışılan yapay zeka robotu Grok, Avrupa ülkelerinde benzer yorumları nedeniyle AB’nin de gündeminde. Polonya, Grok hakkında soruşturma talep etti. Çok sayıda Avrupa ülkesi ise kısıtlamalar üzerinde çalışıyor.

Suriye’deki askeri karargahta patlama

Suriye’nin Halep kentinde patlama meydana geldi. Patlamanın, askeri karargahta olduğu bildirildi.

ABD BM’nin Filistin Özel Raportörüne yaptırım uygulama kararı aldı

Birleşmiş Milletler (BM), ABD’nin BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese’ye yaptırım uygulama kararının tehlikeli bir emsal teşkil ettiğini belirterek, “Özel raportörler ya da herhangi başka bir BM uzmanı veya yetkilisine karşı tek taraflı yaptırımların uygulanması kabul edilemez.” açıklamasını yaptı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Srebrenitsa ve Gazze vurgusu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 1995’te Srebrenitsa’da yaşananların soykırıma dikkat çekerek “Bugün harekete geçmiş olan insanlık vicdanı inşallah Gazze’de işlenen bu soykırımı da belki de çok kısa bir süre içerisinde bir soykırım olarak kabul edecek ve dünya tarihine bu şekilde kaydedecek” dedi.