CHP’li Barut : Çiftçi bile çiftçinin oğluna kız vermiyor

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarımsal üretim, çiftçi sorunları ve köylerde hızla yükselen çiftçi yaş ortalamasının çok ciddi krize yol açtığını söyledi. Tarımın stratejik öneminden söz edip gereken destek verilmediği için çiftçilerin tarımdan hızla uzaklaştığını, genç çiftçilerin köylerden çıkıp şehirlerde ucuz işgücü olarak çalıştığını vurgulayan Barut, “Alınteriyle üreten ancak emeği heba edilen köylülerimizin, ağır maliyet yükü altında feryat eden çiftçilerimizin, ürettiğinden kazanamadığı için kırsaldan uzaklaştırılan üreticilerimizin, köylerimizdeki artan yaş ortalamasına ilişkin problemlerin ve AKP eliyle bitirilen tarımdaki sorunların mutlaka çözülmesi gerekiyor” dedi.

“BÖYLE GİDERSE KÖYLERDE ÇİFTÇİ KALMAYACAK”

TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti Grubu’nun kırsaldaki tarımsal nüfusun hızla yaşlanmasına yönelik önergesi üzerine CHP Grubu adına söz alarak kürsüye çıkan Ayhan Barut, “Tarım tüm dünyada stratejik bir öneme sahipken maalesef ülkemizde gerekli desteği ve önemi görmüyor. Ülke tarımında girdilerin yüksekliğinden ithalata, desteklerin yetersizliğinden arazilerin küçük ve parçalı olmasına kadar çok sayıda sorun varken aslında bir başka önemli sorun ise çiftçi nüfusunun hızla yaşlanması ve gençlerin de hızlı bir şekilde tarımdan uzaklaşmasıdır. Neden köyler boşalıyor? Neden çiftçilerimiz hızlı bir şekilde köylerini terk ediyor? Çünkü AKP’nin uygulamış olduğu yanlış tarım politikası köylülerimizi, çiftçilerimizi ve gençlerimizi tarımdan uzaklaştırıyor. Çiftçilerimize ve gençlerimize başka bir çözüm yolu bırakmıyorlar. Bu acı tablo da tarımda alarm zillerinin çaldığının göstergesidir. Eğer böyle giderse uzun yıllar neticesinde köylerde çiftçilik yapacak kimse kalmayacak” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ YAŞ ORTALAMASI ARTIYOR”

kırsalda yaşanan sorunların neticesinde oluşan acı gerçeklere dikkat çeken Barut, “2014’ten 2024 yılına kadar geçen zamanda, yani on yılda yaklaşık 850 bin köylü, ayrıca da genç çiftçilerimizden ise her 100 kişiden 20 kişisi tarımı bırakıyor, köylerini terk ediyor ve şehirlere göçüyor. Halihazırda ise Türkiye’deki kayıtlı çiftçilerin yaş ortalaması 58’dir; eğer bunun içerisine erkekleri de hesaplarsanız yaş ortalaması çok daha fazla oluyor. Köyleri terk eden genç çiftçilerimiz kentlerde ucuz işgücü olarak çalışıyor; hem kırsalda hem şehirde dengeler bozuluyor. 2007 yılında kırsalda 35 yaş altındaki nüfus yüzde 60’ken bugün gelinen oran yüzde 45’lere inmiştir” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİYE KIZ VERMİYORLAR”

Çiftçiliğin geçmişte ayrıcalıklı bir meslek olarak görüldüğüne işaret eden Barut, “Çiftçinin kızını almak ve oğluna kız vermek için herkes adeta yarışırdı, ayrıcalıklı davranırdı. Bugün gelinen noktada ise çiftçi bile çiftçinin oğluna artık kız vermekten kaçıyor. IPARD denilen bir kurum var, buradan destekler veriliyor. Genç ve kadın çiftçileri önceleyen bir destek ve hibe programı ancak bazı destekler merkeze çekilmiş durumda, gençlere ve köylere yeterli destekler verilmiyor. Kaynaklar amaca uygun ve fonksiyonel olarak kullanılmıyor. Son açıklanan hayvancılık desteği ise maalesef çok yetersiz” açıklamasında bulundu.

“ÇÖZÜM İÇİN HAREKETE GEÇİN”

Yaşanan sorunlara dikkat çekmekle kalmayan Ayhan Barut, çözüm için de somut olarak şu önerilerini dile getirdi:

“Çözüm için gelin, acil bir eylem planı hazırlayalım. Genç çiftçiler için kırsalda eğitim, sağlık ve sosyal yaşam alanlarına ilişkin sorunu giderelim. Gençlerimizin köyde kalmasını sağlayacak sosyal donatılara, kültürel ağırlıklı politikalara ağırlık verelim. Ayrıca tarımsal üretimi ve üretici köylüleri, gençleri gözeten, onları köylerinde, yaşam bölgelerinde tutacak politikaları hep birlikte belirleyelim. Bitkisel ve hayvansal üretim teşviklerini artıralım. Tarımdaki üretim maliyetleri, SGK primleri ve mazottaki vergilere kadar her şeyi asgari düzeye indirgeyelim. Üreticilerimize gereken destek verilsin. Kırsalda, insanlarımız köylerinde rahat yaşasın ki üretsin, mutlu olsun. Gelin, hep birlikte seferber olalım. Her geçen gün büyüyen bu krizi, ortak akılda buluşup çözelim.”

Related Posts

Sabiha Gökçen’e iniş yapan uçaklara deprem uyarısı

İstanbul’da saat 20.33’de meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremin ardından Sabiha Gökçen Havalimanı’nda iniş yapan uçaklara, ‘Ufak bir deprem oldu’ bilgilendirmesi yapıldı. İniş yapan uçaklar, pist kontrolü yapılması için havada bekletildi.

İstanbul’da DAEŞ operasyonu: 17 şüpheliye gözaltı

İstanbul’da terör örgütü DAEŞ üyelerinin bulunduğu adreslere yönelik operasyonda 17 şüpheli gözaltına alındı.

Trump’tan İran’a gözdağı: Anlaşma yapamazsak, savaşa girebilirim

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile gerçekleştirilen nükleer konulu müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Eğer bir anlaşma yapamazsak, oldukça istekli bir şekilde savaşa girebilirim. Eğer anlaşma sağlayamazsak, öncülüğü üstlenen ben olacağım” dedi.

İBB yolsuzluk soruşturmasında yeni görüntüler: Otelin kameraları bantlanmış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yolsuzluk soruşturması devam ediyor. Soruşturma dosyasına Ekrem İmamoğlu’nun bir otelde bazı şüphelilerle yapacağı görüşmeden önce, korumalarının gelerek kameraları bantla kapattığı görüntüler girdi.

Yapay zeka radyo sunucusu: Aylarca fark edilmeden yayın yaptı!

Avustralya’da 6 aydır devam eden bir radyo programının sunucusunun yapay zeka tarafından oluşturulduğu ortaya çıktı. Hafta içi günde 4 saat süren programda izleyicilere hitap eden ses kafaları karıştırdı. Programın dinleyicilerinden birinin durumu fark etmesiyle gerçek ortaya çıktı.

Burhaniye’ de kayısı bereketi yaşanıyor

Burhaniye ilçesinde, kayısı bereketi yaşanıyor. Yurdun pek çok yerinde yaşanan don olaylarından etkilenmeyen kayısılar irileşmeye başlarken, bolluk vatandaşları sevindirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir