Birleşik Kamu-İş açıkladı: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Verileri Açıklandı: Türkiye’de Geçim Sıkıntısı Devam Ediyor

Türkiye’de yaşam maliyetleri hızla yükselirken, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Nisan 2025 verileri, dar gelirli vatandaşların zorluklarına işaret ediyor. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin lirayı aşarken, yoksulluk sınırı ise 80 bin liraya ulaştı.

“TÜRKİYE’DE HER BİR ASGARİ ÜCRETLİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım’ın açıklamalarına göre, Türkiye’de asgari ücretliler ve emekliler için durum oldukça zor. Açlık sınırı 26.178 liraya yükselirken, asgari ücretle geçinen ailelerin büyük bir kısmı bu rakamın altında yaşıyor. Emekliler ve asgari ücretliler için durum daha da vahim. Yoksulluk sınırı ise 79.413 liraya çıkarak, toplumdaki eşitsizlikleri gözler önüne seriyor.

AÇLIK SINIRI YÜKSEK ARTIŞ GÖSTERDİ

Nisan ayında açlık sınırı önceki aya göre 453 lira arttı ve 26.178 liraya ulaştı. Yoksulluk sınırı ise 79.413 lira olarak belirlendi. Gıda dışı harcamalar da artış göstererek 53.234 liraya çıktı. Bu durum, asgari ücretle geçinen ailelerin zorlu ekonomik koşullarını gözler önüne seriyor.

GIDA HARCAMALARINDA BÜYÜK ARTIŞ

Nisanda gıda harcamaları ciddi şekilde arttı. Et, balık ve yumurta gruplarına yapılan harcama 7.920 liraya yükselirken, meyve harcamaları 2.601 liraya çıktı. Diğer taraftan ekmek, un ve makarna ürünleri için harcamalar 2.172 liraya, pirinç ve bulgur harcamaları 997 liraya ulaştı. Gıda fiyatlarının yükselmesi, vatandaşların mutfak harcamalarını olumsuz etkiliyor.

GIDA DIŞI HARCAMALARDA YÜKSEK ARTIŞ

Nisan ayında dört kişilik bir ailenin giyim, barınma, ev eşyası, sağlık, ulaşım ve diğer harcamaları artış gösterdi. Bu harcamaların toplamıyla beraber yoksulluk sınırının her geçen gün arttığı görülüyor. Pandemi etkisiyle birlikte ekonomik zorlukların artması, dar gelirli aileleri olumsuz etkiliyor.

Yoksulluk sınırı son bir yılda 21.208 lira artış gösterdi ve bu durum, ülke genelindeki gelir adaletsizliğini de gözler önüne serdi.

Related Posts

SGK uzmanı tarih verdi: Kademeli emeklilik düzenlemesi ne zaman çıkacak?

Kademeli emeklilik düzenlemesi ne zaman yapılacak? Bu düzenleme EYT’den nasıl farklı olacak? Hükümet bu düzenlemeyi nasıl uygulayacak? SGK uzmanı İsa Karakaş yanıtladı…

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) bu sene 7 milyar 500 milyon lira net ciro ve 35 milyon dolar ihracat hedeflediği bildirildi.

Osman Boyner’e hüzünlü veda

Önceki gün 99 yaşında vefat eden Boyner Holding ve TÜSİAD kurucu isimlerinden Osman Boyner dün son yolculuğuna uğurlandı.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Ticaret Bakanı Bolat, ABD’li mevkidaşı ile görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Jamieson Greer ile Türkiye ve ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çevrimiçi görüşme gerçekleştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir