Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

Melanoma Araştırması: Ultraviyole Işınlara Maruz Kalma Riski Yüksek!

İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı (CRUK) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, melanoma vakalarının neredeyse yüzde 90’ının ultraviyole ışınlara aşırı maruz kalmaktan kaynaklandığı ortaya çıktı. 2018 ve 2022 yılları arasındaki veriler incelendiğinde bu sonuca ulaşıldı.

Cinsiyetler arasındaki farklar da dikkat çekiciydi. Araştırmada, erkeklerin melanoma vakalarının yaklaşık dörtte birine, sırt, göğüs, karın gibi gövde kısımlarında rastlanırken, kadınlarda bu oranın üçte birinden fazlasına bel ile ayaklar arasındaki bölgelerde rastlandığı belirlendi. Giyim tercihlerinin de bu farklılıklarda etkili olabileceği ifade edildi.

Kadınların vücutlarının alt kısmının daha fazla yüzey alanına sahip olmasının da melanoma oluşumunda rol oynadığı vurgulandı. Bu nedenle, kadınlar daha çok alt vücut bölgelerinde risk altında olurken, erkeklerin üst gövdelerinde daha fazla melanoma vakasına rastlanabileceği belirtildi.

Araştırmada ayrıca, saçın güneşin zararlı ışınlarından koruyucu etkisinin bulunduğu ve erkeklerin kafa ve boyun bölgelerinde kadınlara göre yaklaşık iki kat daha fazla melanoma riski taşıdığı tespit edildi. Bu sonuçlar, melanoma riskinin cinsiyet ve fizyolojik farklılıklarla ilişkili olduğunu gösteriyor.

Related Posts

Baş ağrısının yeri, nedenini ele veriyor

Baş ağrısı nedeninin başladığı bölgeye göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Derya Uludüz, “Üstelik vücudun bir tür uyarı sinyali olan bu ağrıyı tanımak bazen hayat kurtarır’’ dedi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Tıp tarihine geçecek ameliyat: Bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık doğan bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Zayıflar daha uzun yaşıyor! Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor

Geçmişten günümüze halk arasındaki yaygın inanışa göre, yemek yendikçe vücut direnci artar ve hastalıklara karşı güçlenilir. Oysa bilim bunun tam tersini söylüyor. Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Üskent, kontrollü açlığın kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğunu ve küçülmesini desteklediğini söylüyor.

Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir: Nasıl önlem alınmalı?

Özellikle son yıllarda vaka sayısında artış gözlenen, ani kardiyak ölüm, yaygın bilinen adıyla ani kalp ölümü durumunun çoğu zaman hiçbir belirti vermeden gerçekleştiğine işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, özellikle risk grubundaki kişilerde kalp damar sağlığını ayrıntılı şekilde değerlendirmek için koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade etti.