Bahar geldi, alerjiler başladı: Uzman uyardı!

Alerji Uzmanı: Baharın Gelmesiyle Alerji Şikayetleri Artabilir

Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte alerji şikayetlerinin de artması bekleniyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Çakmak Yılmaz, baharın gelmesiyle birlikte çiçeklerin açması, ağaçların yeşermesi ve havaların ısınmasıyla alerji şikayetlerinin ortaya çıkabileceğini belirtti. Alerjinin zararlı olmayan ev tozu akarları, polenler ve besinler gibi maddelere karşı vücudun verdiği abartılı bir tepki olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Yılmaz, alerjinin farklı belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade etti.

Alerjik Hastalıkların Artışı Üzerine Uzman Değerlendirmesi

Dr. Yılmaz, son yıllarda alerjik hastalıklardaki artışın “hijyen hipotezi” ile açıklandığını belirtti. Bu hipoteze göre, hijyen standartlarının yükselmesi, doğal yaşamdan uzaklaşma, beslenme alışkanlıklarındaki değişim gibi faktörlerin bağışıklık sisteminde aşırı yanıt reaksiyonlarına neden olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz, ülkemizde astım ve alerjik rinit vakalarının artış gösterdiğine değindi. Ayrıca, ebeveynlerden birisinin alerjik olması durumunda çocuğun da alerji geliştirme riskinin yüksek olduğunu aktardı.

Belirtiler ve Tedavi Yolları

Bahar alerjisinin genellikle ağaçlardan ve çimenlerden yayılan polenlerden kaynaklandığını belirten Uzm. Dr. Yılmaz, bu alerjinin burun akıntısı, hapşırma ve göz kaşıntısı gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi. Çocuklarda görülen kaşıntı sonucu alınan hareketin burun üzerinde çizgiler oluşturabileceğini ve gözaltlarında morarma görülebileceğini ekledi.

Uzman, alerjiden kaçınmanın tedavinin temel adımı olduğunu belirtti. Alerjenlere mümkün olduğunca maruz kalmamak gerektiğini vurgulayan Dr. Yılmaz, alerjik reaksiyonların önlenmesi için alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi. Bunun yanı sıra, polen ve spor seviyelerini izlemenin önemine değinen Dr. Yılmaz, İzmir’de günlük polen durumu hakkında bilgi alabileceğimiz web sitelerinin olduğunu belirtti.

Related Posts

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Sağlık Bakanlığı’ndan yeni program: ‘Sağlıklı Yaşlanma’

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve yaşlanırken sağlıklı kalabilmelerini desteklemek amacıyla “Sağlıklı Yaşlanma” programını hayata geçireceklerini belirtti.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor