2025 yılında Türkiye’nin sebze, meyve ve tahıl üretimi düşecek

TÜİK: Türkiye’de Bitkisel Üretim Düşüş Trendinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan “Bitkisel Üretim 1.Tahmini, 2025” raporu, Türkiye’nin bitkisel üretiminde ciddi oranda azalış öngörüyor.

Üretim Miktarlarında Beklenen Azalışlar

Rapora göre, 2025 yılı birinci tahmininde tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 5,3, sebzelerde yüzde 1,7, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 24,4 oranında üretim miktarlarında azalma bekleniyor. Bu doğrultuda, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 71,4 milyon ton, sebzelerde 33 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 21,4 milyon ton üretim gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Tahıl Üretiminde Düşüş Öngörülüyor

Özellikle tahıl ürünlerinde 2025 yılında yüzde 4,1 oranında azalış bekleniyor. Bu kapsamda, buğday üretiminin yüzde 5,8, arpa üretiminin yüzde 8,0, çavdar üretiminin yüzde 5,5, yulaf üretiminin yüzde 23,1 azalacağı tahmin ediliyor. Ancak, mısır üretiminde yüzde 4,9 artış öngörülüyor.

Kuru baklagiller grubunda ise nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 605 bin ton, 283 bin ton ve 340 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Patates üretiminde yüzde 13,0, yağlı tohumlardan soya ve ayçiçeği üretiminde ise sırasıyla yüzde 11,1 azalış ve yüzde 4,8 artış bekleniyor.

Sebze ve Meyve Üretiminde Düşüşler Devam Ediyor

Şeker pancarı üretiminin yüzde 6,5, sebzeler üretiminin yüzde 1,7 azalması beklenirken, sebzeler grubunda bazı ürünlerde artış öngörülüyor. Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretiminde ise yüzde 24,4 oranında azalış bekleniyor.

Elma, çilek, şeftali, nektarin, kiraz ve üzüm gibi meyvelerde önemli ölçüde üretim azalışı beklenirken, mandalina hariç turunçgil meyvelerinde de azalış bekleniyor. Sert kabuklu meyvelerden fındık, ceviz ve Antep fıstığında da azalış öngörülüyor. Muz üretiminde bir değişiklik olmazken, zeytin üretiminde yüzde 40,0 azalma bekleniyor.

Related Posts

Dev bankadan Merkez Bankası faiz tahmini: Tarih verildi!

Merkez Bankası’nın para politikası adımları yakından izleniyor. Uluslararası kuruluşlar haziran toplantısına dikkat çekiyor. İlk faiz indirimi için yeni tahminler gündemde.

Apple’dan Türkiye için şok karar: Yüzde 67 zam geldi

Apple Music, Türkiye’deki abonelik ücretlerinde önemli bir artışa gitti. Bireysel, öğrenci ve aile planları dahil tüm paketlerde dikkat çekici zamlar yapıldı. En yüksek artış oranı ise yüzde 67 ile aile planında görüldü.

81 ilde hisseli tapu sahiplerine büyük kolaylık: Devir süreçleri artık böyle olacak

Türkiye genelinde milyonlarca hisseli tapu sahibi için önemli bir adım atıldı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün aldığı yeni kararla, hisseli tapuların devir işlemleri artık çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilecek. Bu düzenleme, tüm Türkiye’deki hisseli tapu sahiplerini doğrudan ilgilendiriyor.

Fındık sektöründe büyük skandal: Rekolte yanıltmacası! 400 bin Ton mu, 600 mü?

Samsun Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, fındık sektöründeki dalgalanmalar ve yanlış bilgilendirmeler için açıklama yaparak, 400 bin tonluk rekoltenin yanlış bir beyanla “600 bin ton” olarak açıklanmasını şiddetle …

Bakan Kurum: Üç boyutlu şehir modeli başladı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 178. Kuruluş Yıl Dönümü Programında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum önemli açıklamalarda bulunuyor. Kurum, “Üç boyutlu şehir modeli başladı.” dedi.

Hazine içeride de dışarıda da borçlanacak: Tarihler belli oldu!

Hazine mayıs ayında iç borçlanmaya ağırlık verdi. Sabit faizli tahvil ihracı 2 yıl vadeyle sınırlandırılırken, TLREF endeksli tahvillere yüksek talep oldu. Uzmanlar, finansal koşulların iyileşmesiyle haziranda dış borçlanmaya çıkılabileceğini belirtiyor.