Prof. Dr. Boynukalın: Akraba evliliği yapan çiftler, genetik tarama testlerinden geçmeli

Akraba Evliliği Yapan Çiftlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akraba evliliği yapan çiftlerin bebeklerinde kalıtsal hastalıkların görülme ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Kübra Boynukalın, bu tür evliliklerde metabolik hastalıklar, kan hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, zihinsel ve fiziksel gelişim geriliği gibi risklerin arttığını vurgulamaktadır. Bu nedenle, akraba evliliği yapan çiftlerin gebelik planlamadan önce genetik tarama testlerinden geçmeleri önemlidir. Eğer çift bir genetik hastalık taşıyıcısı olarak belirlenirse, tüp bebek tedavisine başvurulması tavsiye edilmektedir. Bu tedavi sayesinde sağlıklı bir gebelik elde etmek mümkün olabilir.

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Kübra Boynukalın, Türkiye’de akraba evliliği sayısının yüksek olduğunu ve bu tür evliliklerde kalıtsal hastalık riskinin arttığını belirtmektedir. Bilimsel araştırmalar, anne ve babadaki benzer mutasyonların çocukta hastalık oluşturabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, akraba evliliği yapan çiftlerin sağlık açısından daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Genetik tarama testleri, hastalıkların erken teşhis edilmesine ve tedaviye olanak sağlayabilir.

“Akraba Evliliği Gebelikte Riskleri Artırır”

Prof. Dr. Boynukalın’a göre, akraba evliliği durumunda ortak genetik mirasa sahip olunduğundan kalıtsal hastalıkların geçme ihtimali artmaktadır. Bu tür evliliklerde fenilketonüri, kistik fibroz, spinal müsküler atrofi (SMA) ve kontenjal adrenal hiperplazi gibi hastalıklar sıkça görülmektedir. Ayrıca, normal evliliklere kıyasla akraba evliliklerinde ölü doğum oranlarının ve düşük riskinin yüksek olduğu belirtilmektedir.

Genetik tarama yöntemleri sayesinde çiftlerin sağlıklı embriyolar seçilerek sağlıklı gebelikler elde edilebilir. Prof. Dr. Boynukalın, PGT yöntemi ile genetik hastalıkların önlenmesinin mümkün olduğunu belirtmektedir. Bu yöntem, embriyoların genetik analizinin yapılmasını sağlayarak hastalık taşıyan embriyoların seçilmesini ve sağlıklı gebeliklerin gerçekleşmesini sağlar.

“Düzenli Gebelik Takibi Önemli”

Akraba evliliği yapan çiftlerin bebek sahibi olmasının mümkün olduğunu ancak sağlık risklerini göz ardı etmemeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Boynukalın, detaylı ultrason, fetal DNA testi ve amniyosentez gibi tarama testlerinin kullanılmasının önemli olduğunu vurgulamaktadır. Erken teşhis ile uygun tedavi planlarının yapılabilmesi ve sağlıklı bir gebeliğin devam ettirilebilmesi mümkün olabilir. Akraba evliliği yapan çiftlerin bilimsel danışmanlık alarak sağlıklı bir neslin devamını sağlamaları önemlidir.

Related Posts

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Sağlık Bakanlığı’ndan yeni program: ‘Sağlıklı Yaşlanma’

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve yaşlanırken sağlıklı kalabilmelerini desteklemek amacıyla “Sağlıklı Yaşlanma” programını hayata geçireceklerini belirtti.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor