İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği ‘Kötülüğün Döngüsü’ yeniden sahnede: Operada gerilim!

Rejisörlüğünü Aytaç Manizade’nin üstlendiği eser, Henry James’in aynı adlı hikâyesinden uyarlandı ve Myfanwy Piper tarafından librettosu yazıldı. Yapıtın orkestra şefi ise Britanyalı Richard Hetherington.

İngilizce olarak seslendirilen eser; genç bir mürebbiyenin iki çocuğa bakması için işe alınmasını, eve geldikten kısa bir süre sonra yakın zamanda ölmüş olan eski uşak ve eski mürebbiyenin hayaletlerini gördüğüne inanmaya başlamasını konu alıyor. Dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Ayşegül Alev, ışık tasarımı Cem Yılmazer imzalı eserde; Anlatıcı/Quint rolünde Ahmet Baykara, The Governess rolünde Ayten Telek, Miss Jessel rolünde Sevim Ateş, Mrs Grose rolünde Barbora Hitay, Miles rolünde Mete Kerem Sesigür, Flora rolünde Bezmi Hazal Ekşi sahnedeydiler. Eser; 21- 24- 25-28 Şubat’ta Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde saat 20.00’de sahnelenmeye devam edecek.

“Kötülüğün Döngüsü” adlı operayı Manizade ile konuştuk.

– Benjamin Britten’ın “The Turn of the Screw” adlı eserini ilk kez 2011 yılında sahnelemiştiniz ve bu bir Türkiye prömiyeriydi. 2013 yılında Macaristan’ın Zeget şehrinde ARMEL Festival Competition’da biri en iyi prodüksiyon olmak üzere dört ödül aldı. Sonra 2017’de bu eser tekrarlandı. Ama sekiz sene ara verildikten sonra bu yıl tekrar İstanbul Devlet Operası’nın repertuvarına girdi. Bu sefer eserin sahnelenme süreci nasıl ilerledi?

Bu kez sekiz yeni sanatçı var. Bu eserde tamamen bir yeni prodüksiyon demek oluyor. Çünkü gerçekten çok yoğun bir psikolojik tanımlamaların yapılması gereken eser psikolojik gerilim operası. Bütün o kişilerin birbirleriyle ilişkilerindeki bağlar son derece önemli. Zaman zaman dostluk, oyun, şakalaşma ve zaman zaman korku ve özellikle Gouvernebien’nin korkusu, belki de hayalinde yarattığı dediğimiz korku. Bütün çevresini de etkiliyor. Hayaletlerin iç dünyası bir yandan, çocuk öte yandan Governess ve evin kâhyası hanım, bu altı kişinin içinde dönen bir oyun. Bu nedenle, her cümlesini yeniden yıllar sonra farklı bir bakış açısıyla değerlendirip inceledim. Aslında hep birlikte inceledik.

– Psikolojik olarak yoğun ama heyecanlı bir eser. Tüm bunlar düşünüldüğünde çalışma sürecinizden bahseder misiniz?

Çok uzun olmasa bile çeşitli nedenlerden dolayı yoğun bir çalışma oldu. Evet gerçekten çalışırken psikolojik yorgunluk ve heyecan duyduğumuz farklı bir eser oldu. Ama zaten 20. yüzyılın başındaki Henry James’in hikâyesinden alınan bu eser böyle bir yapıya sahip.

ŞEYTANIM KİM?

– Eser sizin gözünüzden ne anlatıyor?

Masallar nasıl, konuşulamayan, söylenemeyenlerin, bir şekilde farklı bir biçimde anlatımıyla gerçekleşmişse, burada benim için bazı gerçeklerin farklı şekilde, hayaletlerin de var olduğu bir şekilde anlatılması… Bütün çeşitli yorumlarda, mürebbiyenin bir hezeyanı mıdır? İşte genç bir kadın küçük bir çevreden çıkmış, banliyö’den gelmiş ya da taşradan gelmiş ve ilk defa bir iş bulmak üzere gelmiş. İki çocuğun amcasını tanıdığı zamanki duyduğu heyecanın bir devamı mı? Yoksa oradaki, birtakım şeyleri farklı olarak düşünmesi mi? Hayalinde bütün çocukların hayaletlerle oynadığını düşünmesi mi? Bütün bunların ötesinde benim için önemli olan farklı bir anlatımdı.

– NASIL FARKLI?

Mesela oradaki kâhyanın, gördüklerini söyleyememesi ve görmemezlikten gelmesi mi? Çocukların gerçekle gerçek dışını bir arada tutması mı? Eser bunların hepsine değiniyor. Ama ben gerçek bir öykü gibi düşündüm: Masalla bunu kıyaslamak adına değil de masalın çıkış noktasının o olduğu söylendiği için. Anlatılamayanların hayaletleri de devreye sokularak bir şekilde anlatılması diyorum. Onun için de gerçekçi bir anlatıma gitmek istedim. Britain’ın müziği de o kadar yardımcı oluyor ki bütün bunları anlatmaya ve zaten onu dinlediğiniz zaman gerçekçi olmak zorunda olduğunuzu anlıyorsunuz. Bu eser ile ilgili anlatılabilecek ve konuşulabilecek çok şey var. Ama son olarak şunu söyleyebilirim, eserde şunu açık bıraktım: Sonunda “Sen şeytan” diyor. Şeytanı hangisine söylüyor? Onu bir soru işareti olarak bırakıyorum.

Related Posts

TUS KONTENJANLARI 2025 1. DÖNEM ÖSYM | TUS kontenjanları ve taban puanları açıklandı mı, belli oldu mu? ÖSYM 1. Dönem TUS tercihleri ne zaman, kılavuz yayınlandı mı? ÖSYM tercih bilgisi!

TUS kontenjanları 2025 1. Dönem ÖSYM tercih kılavuzu ile belli olacak. 2025 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2025-TUS 1. Dönem) ile 2025 Tıp Doktorluğu Alanında Yurt Dışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı’nın (2025-STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem) sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler TUS taban puanlar ve kontenjanlar kılavuzuna çevrildi. Adaylar Adli Tıp, Göğüs hastalıkları, Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları, Beyin ve Sinir Cerrahisi ve diğer birçok bölümün TUS taban puanları, kontenjanlarını ile özel şartları kılavuzdan öğrenerek tercihlerini gerçekleştirecekler. Ancak henüz 2025 TUS 1. Dönem kontenjanları belli olmadı. Peki, 2025 1. Dönem TUS tercihleri ne zaman? TUS kontenjanları 2025 açıklandı mı, tercih kılavuzu ne zaman yayınlanır? İşte, TUS tercih tarihi ve kontenjanlar kılavuzu hakkında bilgiler.

Hıdırellez yoğurt mayalama geleneği nedir? Hıdırellez’de yoğurt nasıl mayalanır?

Türk kültüründe baharın müjdecisi olarak kutlanan Hıdırellez, bereket, bolluk ve sağlık dilekleriyle dolu bir bayramdır. 5-6 Mayıs 2025’te coşkuyla kutlanacak Hıdırellez’de, özellikle yoğurt mayalama geleneği dikkat çekiyor. Doğanın uyanışını simgeleyen bu özel ritüelde, yoğurdun mayalanması için kullanılan doğal yöntemler ve manevi inanışlar, nesilden nesile aktarılıyor. Peki, Hıdırellez yoğurt mayalama geleneği nedir? Hıdırellez’de yoğurt nasıl mayalanır, hangi dualar okunur?

SON DEPREMLER: 5 Mayıs Kandilli Rasathanesi son dakika deprem haberleri

Son dakika deprem haberleri yakından takip ediliyor. Son depremler, Kahramanmaraş, Kütahya, Manisa, Isparta ve çevresinde günün ilk saatleri itibariyle sarsıntı hisseden pek çok kişi tarafından sorgulanıyor. Yurdun birçok noktasında meydana gelen son depremler, internet üzerinden araştırılmaya devam ediliyor. Konu ile ilgili son gelişme de Kahramanmaraş bölgesinden geldi. Peki, deprem mi oldu, nerede oldu? İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamalara göre son depremler listesi..

23 Nisan’da noterler açık mı?

23 Nisan noterler çalışıyor mu sorusu, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde merak edilen konuların başında geliyor. Özellikle resmi işlemlerini bu tarihe denk getirmek isteyen vatandaşlar, “23 Nisan noterler çalışıyor mu” sorusunun cevabını …

Kocaeli Emniyeti’nden 23 Nisan Coşkusu: Çocuklar Polis Üniformalarıyla Görevde

KOCAELİ İl Emniyet Müdürlüğü’nün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında polis üniforması giyen çocukları çeşitli birimlerde görevlendirerek, çektiği klip renkli görüntüler oluşturdu. Telsizden anons yaptırılan çocuklar bayramın …

Trabzon’da 23 Nisan Coşkusu: Etkinlikler Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nde

Trabzon’daki Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlik gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, sabah 11.00’de başlayacak etkinliklerin 16.00’ya kadar devam …