“`html

2025 yılına ait son dakika haberlerinde genel af yasası ile ilgili önemli gelişmeler gündeme geldi. Yeni infaz düzenlemeleri ve af yasası üzerinde yapılan çalışmalar, 10. Yargı Paketi çerçevesinde titiz bir şekilde değerlendirilmekte. Meclis’te süreç hızla ilerliyor ve taslak metin, ceza yasalarının caydırıcılığı ve tutuklama uygulamaları üzerine kapsamlı düzenlemeler içeriyor. ‘Adli Yargı Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Bakan Tunç, 40 maddelik taslağın tamamlandığını ve ilerleyen günlerde mecliste tartışmalara açılacağını belirtti. Peki, 10. Yargı Paketi ne zaman yürürlüğe girecek? Genel af yasasının çıkması mümkün mü? İşte konuyla ilgili son gelişmeler.

10. YARGI PAKETİ NE ZAMAN YAYIMLANACAK?
Bakan Tunç, yaptığı açıklamada “Yeni ceza adaleti sisteminde, soruşturma, kovuşturma ve infaz süreçlerinin etkinliğini artırmaya yönelik önemli düzenlemeleri milletvekillerine sunduk. Mecliste görüşmeler yakın bir zamanda başlayacak,” dedi.

GENEL AF OLACAK MI?
Bakan Tunç, canlı yayında katıldığı bir programda genel af ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ceza infaz düzenlemesine dair çalışmalar sürüyor ancak genel af gündemimizde yer almıyor. Düzenlemeler cezaevindeki yaşam şartları üzerine odaklanmakta; belirli yaş gruplarındaki hükümlülere yönelik incelemeler var,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “55 bin kişinin affedileceğine dair iddialar doğruluk taşımıyor,” dedi.
Geçtiğimiz günlerde de benzer açıklamalar yapan Bakan Tunç, “COVID-19 izniyle alakalı düzenlemeler dışında genel af söz konusu değil,” vurgusunu yaptı. Bu süreçte, hasta hükümlüler hakkında ‘cezaevinde yaşamını yitirmesin’ anlayışıyla hareket ettiklerini belirti. “Covid izniyle ilgili tartışmalar kesinlikle COVID döneminde uygulanan önlemler çerçevesinde değerlendirilmeli,” diyerek, cezaevindeki durumlara dikkat çekti.

CEZA SÜRESİ 1/5 OLARAK UYGULANACAK
Paketin içeriğine göre, hükümlülerin denetimli serbestlikten yararlanabilmeleri için, ceza süresinin en az 1/5’lik kısmını cezaevinde geçirmeleri gerekecek. Örneğin bir yıl hapis cezası alan bir kişi, 2.5 ay; altı aylık ceza alanlar 1 ay; üç aylık ceza alanlar 18 gün; yalnızca bir aylık ceza alanlar ise 6 gün cezaevinde kalmak zorunda.

Paketin detaylarına göre, 1 yıl süresince denetimli serbestlik uygulamasında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirttiği gibi, ceza miktarı az olan hükümlüler de dâhil olmak üzere bütün hükümlüler, verilen ceza sürelerine bağlı olarak cezaevinde kalacaklar. Böylece, toplumda var olan cezasızlık algısının ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.

HÂKİMİN TAKDİR YETKİSİ
Yeni düzenlemeye göre, 2 yılın altında ceza gerektiren suçlarda hâkimlerin mobil bir tutuklama yetkisi olacak. “Şüphelinin yeniden suç işleme ihtimali” ya da “suçun meydana getirdiği zararın kamu düzenine etkisi” gibi durumlar göz önünde bulundurularak, hâkim tutuklama kararına gidebilecek.

CEZA ALT SINIRI YÜKSELTİLECEK
Trafik suçları, “genel güvenliğin tehlikeye düşürülmesi”, “silah kullanma”, “bilişim suçları” ve “telefon dolandırıcılığı” gibi eylemlerin cezaları yeniden gözden geçirilecek. Bu suçlar için alt sınır cezaları artırılacak ve ceza sürelerinin uzatılması gibi yenilikler sunulacak. Böylece, suçların caydırıcılığı daha da sağlanmış olacak.

KISMİ AF UYGULAMASI GELİYOR MU?
Bakan Yılmaz Tunç, “100 yıl affı” ve genel af gündemi ile ilgili çalışmaları, “Gündemimizde genel af yok,” diyerek sonlandırdı. Fakat AK Parti, cezaevlerindeki doluluğu azaltacak “kısmi af” şeklindeki bir tasarı üzerinde değerlendirmeler yapıyor. COVID-19 döneminde hayata geçirilen ve açık cezaevindekilerin koşullu salıverilme uygulamalarının genişletilmesi konusunda çalışmalar olduğu belirtiliyor.
“`